Savez sindikata policijskih organa traži veću osnovicu za plaće, sve više policajaca napušta službu

1 517

Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini obratio se pismom Vijeću ministara upozorivši da je rok za usvajanje Odluke o visini osnovice za obračun plaće za 2021. godinu davno istekao te da je zbog toga stvorena nesigurnost kod uposlenih u policijskim agencijama koji u ovo vrijeme pandemije i migrantske krize ionako rade u izuzetno teškim uvjetima.

–  Članom 7. Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine jasno je propisano da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine osnovicu za obračun plate utvrđuje do 30.06. tekuće godine za narednu godinu. Poznato nam je da je Ministarstvo finansija i trezora BiH svojim aktom Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara dostavilo prijedlog osnovice za obračun plaće za 2021. godinu, kao i da su sredstva za predloženu osnovicu planirana okvirnim Budžetom institucija BiH, čime su se u potpunosti ispunili uvjeti za njeno usvajanje – navode u pismu kojeg potpisuje predsjednik Saveza Dragan Krvavac.

Povećali se troškovi života

Iz Saveza ističu da je osnovica koju je predložilo Ministarstvo finansija i trezora BiH u iznosu od 498,10 KM primjenjivana od 1. jula 2009. do 1. maja 2012. godine.

– Smatramo da je navedeni iznos osnovice nedovoljan s obzirom na to da je u periodu nakon donošenja Zakona o plaćama u institucijama BiH pa do 1. jula 2009. godine primjenjivana osnovica u iznosu od 535 KM iz čega proizlazi da primanja uposlenih u institucijama BiH ni ovim povećanjem neće dostići razinu na kojoj su bila 2008. godine. Ističemo da je na održanom sastanku sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, gospodinom Zoranom Tegeltijom, krajem prošle godine dogovoreno da se osnovica u iznosu od 498,10 KM primjenjuje tokom 2020. godine te da za 2021. godinu ista bude vraćena na iznos od 535 KM što zbog pandemije nije ispoštovano za 2020. godinu, ali ne vidimo razloga da se ne ispoštuje dogovor kada je u pitanju iznos osnovice za 2021. godinu – navode iz Saveza.

Napominju da, prema zvaničnim podacima Agencije za statistiku BiH, plaće su u period od 2010. do 2019. godine porasle za 9,5 posto.

– Moramo istaći da na navedeno povećanje nisu uticale plaće uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine koje su stagnirale dok je istovremeno, posmatrajući isti period, prosječna plaća uposlenih u FBiH porasla za 8,5 posto te u Republici Srpskoj za 4,5 posto. Predloženim povećanjem osnovice za obračun plate uposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine primanja bi bila povećana za iznos od 4,08 posto što je opet daleko od iznosa za koji su se povećali troškovi života u odnosu na raniji period primjene istog iznosa osnovice.

Izdvajanja sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje za potrebe entiteta su od 2012. godine povećana za više od 30 posto što je rezultiralo drastičnim povećanjem plaća uposlenih u entitetskim institucijama dok su plaće uposlenih u policijskim institucijama na nivou države stagnirale zadnjih devet godina, a prije toga su smanjene za oko 7 posto – navode u pismu.

Posljedice pandemije

Napominju da smo, zbog ovakve situacije, u poslednje vrijeme svjedoci odliva kadrova iz policijskih agencija na nivou države, što direktno utiče na sigurnost i kvalitetno obavljanje poslova.

– Savez sindikata policijskih organa u BiH je ranijim dopisom tražio od Vijeća ministara da predloženu osnovicu za obračun plaće uposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za 2021. godinu korigira i vrati na iznos od 535 KM, međutim, imajući u vidu posljedice pandemije koronavirusa, Savez Vas poziva da što hitnije usvojite Odluku koju je predložilo Ministarstvo finasija i trezora BiH te barem na taj način pokažete odgovornost i brigu za policijske službenike i druge uposlene u institucijama Bosne i Hercegovine – zaključuje se u pismu.

Avaz

Prethodni članakHrvatska epidemiologinja primila vakcinu: Alergična sam, ali reakciju nisam imala
Sljedeći članakTijana Ajfon gole grudi stavila u prvi plan, međutim svi su se šokirali kako izgleda njeno lice