Savjet majstora: Šta nikada ne biste smjeli stavljati u mašinu za veš

ves masina perilica rublja pixabay
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Bez obzira na vaše navike čišćenja i pospremanja doma, mašina za veš vrlo vjerovatno je jedna od najzaposlenijih mašina u vašoj kući. Ona ima veliku moć, u nju možemo staviti raznorazne stvari i može puno toga, ali ne može sve.

A jedan uobičajeni predmet u kućanstvu nikada ne bismo smjeli stavljati u mašina.

Naime, kako bi ona što duže (besprijekorno) radila, stručnjaci upozoravaju da u njoj nikada ne bismo smjeli prati kupaonske prostirke jer one jednostavno mogu biti previše za mašinu.

Stručnjaci ističu da je problem u veličini bubnja koji su u modernim perilicama sve veći. Iako to omogućava pranje većih količina rublja u manje ciklusa, takve perilice može se lako prenatrpati i tako trajno oštetiti vitalne dijelove.

ČITAJ JOŠ:  Najčešće laži koje muškarci govore na prvom sastanku

Problem je u tome što kupaonske prostirke upiju toliko vode da na kraju teže mnogo više od težine za koju je mašina dizajnirana, kazao je za portal Family Handyman Scott Flint, stručnjak za popravak kućanskih uređaja s 30 godina iskustva.

Moderne perilice imaju mnogo veću brzinu centrifuge od nekadašnjih perilica – do 1200 okretaja u minuti tokom vrtnje velike brzine. Te brže brzine stvaraju veliku količinu sile s teškim predmetima, a povećana težina uništava perilicu.

Osim toga, kupaonske prostirke često imaju gumeni podložak koji se tijekom pranja pomalo raspada, a komadići gume mogu zaštopati odvodnu cijev. No, Flint napominje da i prostirke bez gume mogu začepiti odvod zbog dugih vlakana pa i to može rezultirati skupim popravcima.

ČITAJ JOŠ:  Čaša tople vode čini čuda, pomaže u stvarima koje ne možete zamisliti

“Problematične” prostirke također mogu strgati još jedan važan dio perilice, stražnji ležaj koji podržava bubanj, a koji najviše stradava kod pranja teških kupaonskih prostirki i pojavljivanja velike centripetalne sile koju stvara ciklus centrifuge. Proizvođači mašina za veš trebali bi upozoriti kupce da u njima ne peru kupaonske prostirke, smatra majstor Flint.

Stoga je ručno pranje kupaonskih prostirki najbolje rješenje. Tako će i mašina i prostirke trajati dulje. To ćete najlakše učiniti tako da prostirku namočite u kadi te ju operete spužvom ili četkicom i zatim pustite da se osuši na zraku, piše Zadovoljna.

Također, u mašini rublja trebalo bi izbjegavati prati i sve druge predmete koji mogu postati preteški kada su mokri, poput jorgana, teških deka i krevetića za psa.

ČITAJ JOŠ:  Osjećaj zavisti prema Facebook prijateljima može dovesti do depresije

GODISNJICA
MARKETING