Savjeti i z 1983. godine za kakve se muškarce ne treba udati

Savjeti i z 1983. godine za kakve se muškarce ne treba udati

Reinhold Gerling autor je knjiga iz 1923. godine ‘Muškarci za koje se ne treba udavati – savjeti i opomene’ i ‘Djevojke koje ne treba ženiti – savjeti i opomene’, a evo šta piše u knjizi o tome kako ćete prepoznati dobre i loše muškarce.

‘Muškarci za koje se ne treba udavati’

Kao znak slabog karaktera, autor navodi veliki razmak između čela i podbratka – visoko čelo je znak prirodne inteligencije, a ispupčeno manjak iste. “Ovo su bitne karakteristike ljudi, na njih treba obratiti veliku pažnju ako želite u braku naći ljubav i sreću”, upozorava autor u knjizi.

Autor nadodaje kako je inteligencija jako bitna jer je izvor vrlina, ideala, lijepih riječi. Također, u knjizi piše kako muškarci čvrstog i upornog karaktera koji znaju biti vrlo žestoki imaju širok i visok nos i kratku gornju i naprijed ispupčenu donju usnu.

S druge strane, dugi, ‘kovrdžavi’ nos označava da je muškarac ‘sklon bludničenju’, a one žene koje su raspoložene za borbu, trebaju se ‘udati za melanholičnog brku zbog toga što neće trebati tumarati po komšiluku, jer će se sa svojim milim drugom do mile volje uvijek žezla nažderati’.

Pa tako autor navodi da lažljivce možete prepoznati po kratkom nosu i razrokom pogledu, dok oštar pogled i ozbiljno lice otkrivaju zamišljenog, često i fanatičnog čovjeka. Autor je napomenuo da sladak i umiljat pogled često može biti lažan.

“Obično mu je na jeziku med, a na srcu otrov. On vidi u tuđem oku trn, a u svome ne vidi balvan. Djevojka se ne smije povoditi za čarobnim ljubavnim izjavama, one su varljive i prolazne, već mora budno motriti za onim što se iza tih riječi krije jer to je stvarnost s kojom će ona kasnije, kao supruga, morati računati. Kajanje ne pomaže, a zato treba blagovremeno sve dobro razgledati i o svemu dobro razmisliti”, napominje Gerling.

Autor je napomenuo da u karakteru čovjeka bitnu ulogu ima, ni manje ni više, nego – uho!

“Na karakter čovjeka utiče forma uha. Normalno uho označava i normalan karakter, međutim nenormalna forma uha predstavlja vrlo problematičan, često nenormalan karakter”, kaže on u ovoj knjizi iz 1923.

Za bore kaže da su oličenje čovjekove duše, duge bore u kosim linijama znače čvrst karakter i plemenitu dušu, dok kratke pokazuju slab karakter i ‘sklonost na svako nevaljalstvo’. Na kraju, važno se zagledati i u rukopis muškarca jer je on ‘najvažniji odraz njegovog karaktera’.

“Slova otkrivaju da li je muškarac samo laskavac ili ima čvrst kao stena karakter o koji će se razbiti svaki kamen. Ovo svaka djevojka treba dobro ispitati jer i to je jedan od najvažnijih načina, da blagovremeno prozre u karakter i prodre u dušu svog budućeg partnera u životu”, objašnjava.

Gerling je savjetovao damama da se ne oslanjaju na mišljenja prijateljica jer one ne mogu ispitati i iskušati karakter muškarca za kojeg nisu zainteresovane. Naravno, sve ovo je samo knjiga, pritom još iz 1923. godine, kada je sve bilo drukčije.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica