Savjeti: Mitiseri nestaju u nekoliko koraka

Miteseri 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

 Komedoni ili mitiseri nastaju kao posljedica pretjeranog lučenja sebuma lojnih žlijezda u kombinaciji s bakterijama, prašinom i ostalim nečistoćama

Mnogim ženama, ali i muškarcima, bez obzira na dob, stvaraju brojne probleme i ne mogu ih se jednostavno riješiti.  Oni se najčešće nalaze na području nosa, brade i čela. Ljudi misle da su mitiseri tamni jer je to boja prljavštine u porama. Istina je, mitiseri su crni ili tamnosivi, jer ulje i mrtva koža koji začepljuju pore oksidiraju kad dođu u kontakt sa zrakom. Ako imate problema s mitiserima, za vas smo pronašli nekoliko savjeta koje možete isprobati.

Čistite lice dva puta dnevno

Redovno pranje lica može pomoći kod mitisera, pa čak i kod akni. Znoj koji se nakuplja na licu može začepiti pore te uzrokovati pojavu mitisera. Neka vaš gel ili pjena bude na bazi salicilne kiseline, jer ona s lica skida mrtvu, površinsku kožu i ne samo da otčepljuje već nastale mitisere, već pomaže u sprečavanju ponovnog začepljenja pora.

Isprobajte trake za mitisere

Trake za mitisere privremeno uklanjaju sloj kože, ali neće spriječiti povratak komedona, jer ne reguliraju proizvodnju ulja na vašoj koži. Za najbolje rezultate pokušajte prethodno napariti lice, naprimjer iznad lonca kipuće vode (uz velike mjere opreza), kako biste otvorili pore, te potom nanijeti trakice.

 Koristite kremu za sunčanje bez ulja

Važno je da nanosite kremu za sunčanje bez obzira na vrstu kože koju imate: masnu, suhu ili osjetljivu. Srećom, postoje neke sjajne opcije bez ulja koje će efikasno blokirati UVA i UVB zrake.

Piling

Postoji niz nježnih hemijskih pilinga koje možete koristiti. Potražite one koji sadrže alfa i beta hidroksi kiseline (AHA i BHA). To su nježne kiseline koje pomažu u uklanjanju mrtvih ćelija kože. Pomažu u čišćenju na način da drugi proizvodi bolje prodru u kožu i djeluju efikasnije. Samo zapamtite da AHA i BHA uklanjaju sloj kože, što može učiniti kožu ranjivijom na UVA i UVB zrake, zato ne zaboravite svoju zaštitu od Sunca.