Savjeti za spravljanje proizvoda iz prirode

Zenički ekolog, prijatelj prirode i profesor Akif Smajlović, podijelio je s nama saznanja o načinima korištenja proizvoda iz prirode, do kojih je doći jednostavno, a još lakše pripraviti, naročito ako znamo da su proljetni izdanci za naše zdravlje blagotvorni. Zato ih prenosimo s nadom da ćete iskoristiti proljeće kako biste unaprijedili zdravlje, boravkom u prirodi i koristeći njene blagodati.

Pripravci od jele i bora korisni su kod kašlja, viroza, reume i niza bolesti savremenog čovjeka. Vi, koji planinarite ili ste ljubitelji prirode, iskoristite maj mjesec za branje proljetnih izdanaka. Kako biste spriječili zamjenu jele sa smrtno otrovnom tisom, savjetujem vam da berete izdanke bora.

Na našim planinama postoje bijeli i crni bor. Kod branja, nemojte brati izdanke sa vršice, jer time usporavamo rast borova za par godina. Postoji niz pripravaka, a ja Vam preporučujem…

SIRUP ZA LAKŠE DISANJE

Naberite kilogram mladih izdanaka bora. U stakleni galon stavite red šećera, pa red izdanaka, da napunite do 2/3 galona, završavajući sa šećerom. Poklopite i ostavite na sunčanom mjestu 21 dan. Procijedite i ostavite u boce.

Copy

MED OD IZDANAKA  

Priprema se na potpuno isti način kao sa šećerom. Oba ova pripravka se koriste kod bolesti disajnih organa, tri puta na dan po jedna kašičica, a djeca dvostruko manje.

INHALACIJA 

Stavite tri šake izdanaka da se to kuha 5 minuta, skinite s vatre, pokrijte glavu ručnikom i udišite ljekovite pare 10 minuta. Kako su iglice / izdanci / izuzetno bogati C vitaminom, od njih se mogu praviti čajevi, kao preventiva za gripu.

Tisa

Prije se izdanci pokisele malo u vodu, da se oslobodi višak smole, a zatim se spravlja čaj. Da ne bi došlo do zamjene sa smrtno otrovnim izdancima tise, kao što dolazi do zamjene sremoša i smrtno otrovnog mrazovca, to vam preporučujem da berete borove izdanke.

Učinak ljekovitosti će se povećati ako nožem malo isječete izdanke.

PRIRODA DAJE ZDRAVLJE, ZATO JE ČUVAJMO!

Ekolog, prof. Akif Smajlović

Prethodni članakSistem odgovornosti: Željeznice u Japanu se izvinile jer je voz otišao 25 sekundi ranije
Sljedeći članakOmladina u regiji našla zamjenu za kanabis: Trafike pune halucinogenih osvježivača zraka