Portal 072info

Savjeti za zaposlene mame

Kako pronaći vrijeme za odmor i uživanje?

Majčinstvo nije nimalo lak zadatak. Svaka majka u jednom trenu, osobito dok se vrati na posao, osjeti opterećenost izazvanu prevelikim brojem obaveza, piše Žena.

Samo je dijete velika obaveza, a uz njega tu su i sve ostale obaveze poput održavanja kuće/stana, kuhanja, redovnog posla i još mnogo toga. Zaposlena žena s djecom stoga je pod velikim pritiskom.

Ipak, postoje stvari koje mogu smanjiti taj pritisak i učiniti vaš život mnogo lakšim. U nastavku doznajte o čemu je riječ.

1. Potražite pomoć i prihvatite je

Mnoge su mame opterećene i zauzete mnogim obavezama jer se boje zatražiti pomoć ili su previše ponosne da bi to učinile. Mi žene sve želimo učiniti same. Ipak, u redu je ponekad zatražiti pomoć i prihvatiti je ako nam je netko sam ponudi. To ne znači da ste slabić ili loša majka. Nemojte o tome misliti na način da druge opterećujete svojim obavezama, već kako na taj način dopuštate drugima da sudjeluju u vašem životu.

2. Vi niste superžena

Jeste li ikad patili od “kompleksa superžene”? Ako se trudite non.stop kuću održavati besprijekorno čistom, kuhate kompletne obroke svaki dan i uza sve to želite biti i savršena majka onda svakako postoji mogućnost da patite od navedenog kompleksa. To nije nimalo zabavna igra, a krajnji je rezultat da se osjećate preopterećeno i u najmanju ruku frustrirano jer teško uspijevate ostvariti sve što ste naumili. Skinite svoj plašt superjunakinje i dozvolite si biti čovjek!

3. Odredite si prioritete

Ne morate sve napraviti u jednom danu. Odredite prioritete i napravite samo one stvari koje su nužne, umjesto da ubijate sami sebe u pokušaju da obavite sve što ste naumili. Svakog dana odredite 3 ili 4 najvažnije stvari koje morate napraviti i neka vam one budu cilj. Na taj ćete način osjećati mnoge manje stresa i pritiska.

4. Odmorite se

Uz sve te obaveze odmor je zacijelo luksuz koji si ne možete priuštiti tijekom dana. Ipak, trebali biste želite li se bolje osjećati. Vjerojatno mislite kako biste umjesto odmora mogli napraviti mnogo korisnih stvari, no to je pogrešan stav. Odmor je lijepa i vrijedna stvar koju bi svatko trebao uvrstiti u svoju užurbanu svakodnevicu.

5. Prihvatite dozu kaosa

Majčinstvo i djeca sa sobom uvijek donose dozu kaosa koji nam se u početku čini užasan no s vremenom se priviknemo i prihvatimo ga kao dio života. Od rođenja pa sve do tinejdžerskih dana, dijete sa sobom donosi kaos i nered, ali to je normalno i jednostavno morate to prihvatiti. Zbog toga nemojte inzistirati da uvijek vaš dom bude savršeno čist i pospremljen jer je uz djecu to naprosto nemoguće.

6. Budite ljubazni prema sebi

Velik broj majki u svojoj majčinskoj ulozi zanemaruje sebe, što nije nimalo u redu. Iako biti majka znači da postoji jedna mala osoba koja je ispred vas i zbog koje morate žrtvovati svoje potrebe, to ne znači da ne smijete tu i tamo učiniti nešto samo za sebe. Priuštite si masažu, manikuru ili pak nove traperice. Skuhajte si čaj i pogledajte svoju omiljenu seriju, umjesto da brinete o nakupljenoj prašini. Život će vam biti mnogo slađi i ugodniji ako si povremeno budete priuštili ove male užitke.

7. Budite zahvalni na svakom trenutku

Možda vam ovo zvuči ofucano, ali mali trenuci su ono što čini naš život. Stoga postanite svjesni takvih trenutaka i nastojte u njima što više uživati. Razmislite o svim malim stvarima i trenucima koje provodite svaki dan sa svojim djetetom i budite zahvalni na tome. To je ono što vas usrećuje i što gradi vaše uspomene kojih ćete se poslije rado sjećati. Vaš će život biti mnogo bogatiji i opušteniji jednom dok počnete slijediti tu filozofiju.

Kako se vi nosite s majčinstvom i svim ostalim obavezama?

Podijelite članak