AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Kad napokon dočekamo slobodno vrijeme ili godišnji odmor, katkad ne znamo što bismo prije, spavali, putovali, čitali, igrali se s mališanima, plivali, gledali filmove…

Odmor za svakoga znači nešto drugo, a astrolozi nam daju poneku ideju kako odmor uskladiti sa svojom životnom energijom i temeljito odmoriti tijelo, um i osjećaje.

OVAN

Ovaj znak voli da uživa u neprestanoj akciji, pa njima na ljetovanju treba što više različitih sadržaja. Za postizanje duševnog mira moraju se fizički iscrpiti. Najbolji su izbor mjesta koja obiluju mnoštvom društvenih sadržaja i sportskom ponudom. Što se tiče gradova, njihovom nemirnom duhu odgovaraju, na primjer, Buenos Ajres i Njujork.

BIK

Njima boravak u prirodi obnavlja snagu. Kako bi se dobro odmorili, treba da odu što dalje od gradskih ulica i što više da borave u prirodi. Na njihovom idealnom mjestu trebalo bi da mogu posve neometano da spavaju i da imaju duge staze za šetnje. Zbog dobre hrane i dobrog provoda oduševljavaju ih gradovi poput Barselone i Los Anđelesa.

BLIZANCI

Njima nije svojstveno da borave na jednom mjestu. Velika potreba za što više različitih iskustava ispuniće im se ako sebi omoguće ljetovanje na više mjesta. Dobro je da pokušaju organizovati turneju obalom ili svakog vikenda da idu na kraće izlete. Blizanci vole gradove koji nikada ne spavaju, kao što su Njujork, Milano, Stokholm.

RAK

Ovom znaku je najljepši odmor kad su na njemu sa porodicom i svojim najbližima. Tako se osjećaju sigurnima i najbolje se mogu opustiti. Mjesto u kojem borave treba biti mirno, ali u njemu moraju moći kupiti svježe namirnice. Predstavnici ovog znaka uživaju da borave pored neke vode, pa su za njih pravi izbor Cirih i Ženeva, ali i kosmpolitski Sidnej.

LAV

Ovom znaku posebno prija ljetni odmor u znaku ljubavi. Ljeti intenzivno osjećaju kako treba da stvore bliske veze. Vole odlaziti na reprezentativna mjesta na kojima se okuplja društvena krema. I na odmoru imaju potrebu biti u centru pažnje. Kao ljubiteljima raskoši odgovaraju im mjesta dobrog provoda, Monte Karlo, Nica i Las Vegas.

DJEVICA

Njima prija zabava i odmor uz mnogo zdrave hrane. Oni najčešće vole spajati ugodno s korisnim. Zadovoljiće ih ljetovanje u mjestima u kojima mogu nešto i naučiti. I dalje će se pridržavati zdravih životnih navika, a u slobodno vrijeme čitati lagano štivo. Oni se dobro osjećaju u Krakovu, drevnoj Atini, prelijepoj Budimpešti, gdje u nekom restoranu piju kafu i uživaju u poslasticama.

VAGA

Ona uživa u romantičnim kontaktima tokom odmora. Tokom ljetovanja žele što ljepše izgledati i plijeniti pažnju suprotnog pola. Uvijek nose gomilu garderobe i obilaze različita kulturna događanja. Njih ne zanimaju pusta mjesta na kojima će biti usamljeni. Najviše im odgovaraju gradovi na moru u kojima se održavaju velike umjetničke manifestacije, festivali, modne revije, izložbe, a to su Rim, Venecija, Kan, kao i Peking.

ŠKORPIJA

Oni nisu ljubitelj beskonačnog sunčanja na plaži, već vole noćne izlaske. Njihovo je razdoblje noć, kad kao da dobivaju neku neobičnu moć. Pri odlasku na ljetovanje treba da odaberu grad koji pruža buran noćni život. Dane ionako provode spavajući. Odgovaraju im španski i italijanski gradovi, naročito Sicilija, a privlače ih i Čikago, Njujork i Rio de Žaneiro.

STRIJELAC

Njima je na odmoru veoma bitno da cijelog dana budu okruženi pozitivnim društvom. Spremni su biti u akciji 24 sata na dan, bilo da je riječ o trčanju, planinarenju ili žurkama. Preporučuje im se putovanje u inostranstvo. Odgovara im spoj modernog i tradicionalnog, grad raskošne arhitekture koji vrvi od kulturnih i sportskih događaja kao što su Madrid, Rim i Palma de Majorka.

JARAC

Ovaj znak i na odmoru stalno razmišlja o poslu. Njima je gotovo nemoguće zaboraviti na poslovne obveze. Zato bi bilo dobro da izaberu mjesto s dobrim telefonskim i internetskim vezama. Ljubitelj su istorije i poštovalac tradicije, pa im odgovaraju Edinburg, Kardif, gradovi u kojima mogu da uživaju u razgledanju srednjovjekovnih zamkova.

VODOLIJA

Nikako ne mogu podnijeti ljetne vrućine. Ne pada im na pamet izlagati se suncu s gomilama uznojenih tijela na plaži. Mjesto u koje će otići trebalo bi imati što više klimatizovanih prostora. Njihovom senzibilitetu prijaju moderni gradovi u kojima se živi brzo, kao što su Amsterdam, Hongkong, Berlin i Sankt Peterburg.

RIBE

Najbolje rješenje za njihov odmor je malo i slabo naseljeno ostrvo na kojem mogu pronaći inspiraciju za kreativno stvaranje ili da napune svoje životne baterije. Na njemu mogu čak i da pišu pjesme i smišljaju kako uljepšati život. Ribe vole manje gradove, bez mnogo gužve, poput Valete na Malti, gradića na Sardiniji, Maldivima, Azurnoj obali i Kubi.