Savršeno muško tijelo? Ideal se mijenjao kroz 150 godina…

Svatko od nas ima vlastitu percepciju toga što je lijepo i privlačno tijelo, no generalno su ljudski ukusi pod utjecajem vremena u kojem žive – od trendova do promjena u kulturi, pa čak do dostupnosti hrane.

Umjetnik Nickolay Lamm želio je vidjeti i dočarati tijelo “savršenog muškarca” u svakom desetljeću od 1870., a to je prikazao uz pomoć 3D modela, piše Lammily.

Lammily | Autor: Lammily

Primjerice, krajem 19. stoljeća bilo je sasvim normalno i poželjno da muškarci imaju tijela koja se danas smatraju “zapuštenima” – s širokim strukom i masnim naslagama te bucmastim obrazima, što je simboliziralo bogatstvo i društevni status.

Lammova studija ipak ne prikazuje ono što je idealno za svakoga, no otkriva što je bilo opće prihvaćeno pa samim time i poželjno u određeno doba.

foto: Lammily

Tijekom 1870-ih hrana je bila jeftina i lako dostupna, a pretilost je simboliziralo zdravlje.

foto: Lammily

Do 1930-ih, holivudski su glumci poput Carya Granta pomogli tvoriti idealno vitko tijelo toga doba.

foto: Lammily

Između 1945. i 1960. identitet muškarca se vezao na njegov posao. U to doba glavni je fizički atribut bila visina, ali vitkost te izražena ramena. Velik utjecaj u kasnim 60-ima i 70-ima imaju glazbene zvijezde, kao i hippie kultura.

foto: Lammily

U 1980-ima trend postaju nabildana tijela poput onih akcijskih zvijezda Stallonea, Schwarzeneggera te Van Dammea koja se temelji na masivnim tijelima i nerealnoj snazi.

foto: Lammily

Iako postoje ljudi koji i dalje njeguju trend nabildanih tijela, studije otkrivaju kako je tjelesni ideal za muškarce i žene – vitko i mišićavo muško tijelo