Portal 072info

SAZNAJEMO: Kasumović i Nezavisni blok žele preuzeti zdravstvo u ZDK?!

U Zenici je danas održan sastanak Građanskog bloka, na kojem se, nakon što je predložen mandatar Vlade ZDK, konačno konkretno razgovaralo o podjeli resora i ministarstava.

PROLONGIRAN SASTANAK

Sastanak, na kraju, nije bio uspješan nego je prolongiran za petak u 11 sati. Kako saznaje 072info, na početku sastanka sve je išlo u željenom toku, međutim, na kraju je, zbog Nezavisnog bloka, zaključeno da se sastanak odgodi.

Naime, SDP će dobiti tri ministarstva, A-SDA, DF i NB po dva, SBB jedno, što je ukupno od 10 ministarstava na raspolaganju. Međutim, Nezavisni blok, ipak, želi tri ministarstva.

– Na sastanku je samo stigla poruka od Fuada Kasumovića koji izričito traži da im pripadne ministarstvo finansija na prvom mjestu. Još je tražio ministarstvo zdravstva i ministarstvo šumarstva i vodoprivrede. To je, kako trenutno stoje stvari, pošto imamo 10 ministarstava, nemoguće – kaže naš izvor.

Kako bi realizirao svoju zamisao, Nezavisni blok predložio je da se ministarsto za obrazovanje, nauku, kulturu i sport podijeli na dva: ministarstvo za obrazovanje i nauku i ministarstvo za kulturu, sport i mlade. Na ovaj način dobilo bi se jedno ministarstvo, koje, očigledno, nedostaje apetitima Nezavisnog bloka.

LISTA ŽELJA

Međutim, željama Nezavisnog bloka nije kraj ni u pravljenju novog ministarstva, odnosno, podjeli postojećeg. Kasumović je na svoju listu želja stavio i zatražio dvije direktorske pozicije i to onu od Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona i Kantonalne bolnice Zenica. Na ovaj način, Nezavisni blok na čelu sa Kasumovićem preuzeo bi zdravstvo u Zenici i ZDK.

Na mjesto direktorice bolnice postavio bi svoju suprugu Mersiju Kasumović, dok još nije poznato ko bi preuzeo mjesto direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, kojim trenutno “vedri i oblači” Mirzeta Subašić iz Saveza za bolju budućnost.

TUŽILA BOLNICU

Podsjetimo, Kasumovićeva je trenutno direktorica Kantonalnog zavoda za medicinu. Ranije je, također, pokušala sjesti u direktorsku fotelju zeničke bolnice. Izrevoltirana što nije uspjela proći na konkursu, iako je bila bolja od svog protukandidata Rasima Skomorca, aktuelnog direktora bolnice, tužila je bolnicu.

Tužbenim radnim sporom, Kasumović je tražila da se poništi rješenje kojim je Skomorac izabran za direktora. Presudu kojom se odbija zahtjev Kasumovićeve je prvobitno odbio općinski sud, a zahtjev je konačno odbijen i drugostepenim, pravosnažnim rješenjem Kantonalnog suda u Zenici.

Hoće li u petak biti konačno postignut dogovor o formiranju Vlade Zeničko-dobojskog kantona ili će do tada Kasumovićevi apetiti još više porasti, pokazati će vrijeme.

Podijelite članak
  • 30
    Shares

Počitajte još

Kasumović posjetio “Zenicatrans”

Redakcija

Aferim, Huso Sarvanu i Sindikatu “Zenicatransa”!

Redakcija

Nakon dešavanja u “Zenicatransu”: Oglasio se Kasumović iz Njemačke

Redakcija