SAZNAJEMO: Na konkurs za direktora “Doma zdravlja” Zenica stigla jedna prijava

Dom zdravlja Zenica

Nakon što je od osmog mjeseca prošle godine većina u prošlom sazivu Gradskog vijeća Zenica ostavila Javnu ustanovu “Dom zdravlja” Zenica bez direktora, tačka na ovu sagu konačno će biti stavljena sutra, saznaje 072info.

Podsjetimo, u doba pandemije koronavirusa, kada su zdravstvene ustanove bile od ključnog značaja u borbi protiv nevidljivog neprijatelja, većina u vijeću predvođena SDA nemilosrdno je opstruirala da se izabere direktor ove ustanove, razvlačili su konkursnu proceduru, čekali da istekne mandat Upravnom odboru (UO), a potom nisu željeli imenovati privremeni uprkos brojnim molbama Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice.

Cijela stvar se kočila jer je namjera SDA bila da se naziv “Doma zdravlja” preimenuje u “Dom zdravlja sa stacionarom”, što bi omogučilo Selvedini Sarajlić Spahić (SDA), bivšoj direktorici, da nakon dva mandata dobije još jedan. I dok su građani umirali i korona uzimala sve više maha, zdravstveni radnici bili su primorani prati covid-odijela i sušiti ih ispred “Doma zdravlja” Zenica.

Sve to nijemo su gledali u zeničkoj SDA, ne želeći da se izabere direktor ove ustanove, a kasnije ni UO, a sve očekujući da će na izborima pobijediti Nezir Pivić, pa i sama stranka sa što više mandata u vijeću, što bi im omogućilo da aminuju promjenu naziva ove ustanove i imenovanje neumorne Sarajlić-Spahić. Međutim, ova stranka doživjela je krah i nezapamćeno poniženje od Kasumovića i liste koja nosi njegovo ime.

Svjesno odugovlačenje izbora direktora, najbolji je pokazatelj da su SDA-u bitne isključivo funkcije, a ne ljudski životi u vrijeme kada je zdravstvena ustanova poput ove trebala i morala imati osobu koja će biti zadužena da vodi i organizira rad “Doma zdravlja”.

Međutim, promjenom krvne slike u Gradskom vijeću Zenica, što je još jedno u moru ispunjenih obećanja Fuada Kasumovića, već na prvoj sjednici vijeća u novom sazivu usvojeno je imenovanje privremenog Upravnog odbora za Javno preduzeće “Doma zdravlja” Zenica i “Apoteke” Zenica.

To je bio preduslov da se promptno djeluje kako bi ova ključna zdravstvena ustanova dobila direktora, odnosno kako bi se obezbijedilo normalno odvijanje upravljačke strukture.

Portal 072info saznaje da je na konkurs za direktora ove ustanove pristigla svega jedna prijava, međutim, to i ne čudi s obzirom da tek rijetki građani, svega njih nekoliko, imaju certifikat o završena tri nivoa zdravstvena menadžmenta u skladu sa Pravilnikom o kontinuiranoj profesionalnoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta ili završenu specijalizaciju iz zdravstvenog menadžmenta u skladu sa Pravilnikom o specijalizacijama i subspecijalizacijama doktora medicine, doktora stomatologije, magistara farmacije i inžinjera medicinske biohemije ili završen postdiplomski studij iz zdravstvenog menadžmenta.

Saznajemo i to kako će Upravni odbor sutra otvoriti jedinu pristiglu prijavu, kada bi trebalo biti poznato i ime novog direktora “Doma zdravlja” Zenica, a građanima konačno biti pružana dostojanstvena primarna zdravstena zaštita.