SAZNAJEMO: Senaidu Begiću četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja

senaid begić

Senaid Begić, federalni parlamentarac i bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) prvostepenom presudom Općinskog suda u Zenici osuđen je jučer na četiri godine zatvora.

Podsjetimo, Begić se optužnicom teretio za zloupotrebu položaja.

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) optužnicom je teretilo Begića da je kao direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK nezakonito zapošljavao, zloupotrebljavao naknade za troškove prevoza, nepropisno omogućavao pacijentima refundaciju troškova liječenja u inostranstvu i kupovao skupocjene mobitele bez pokrića. 

Optužnicu je potvrdio Općinski sud u Zenici 30. aprila ove godine. Sva djela koja mu stavlja na teret dešavala su se između 2012. i 2016. godine − dok je bio direktor Zavoda.

Prema optužnici, Begić je odmah po preuzimanju mandata direktora Zavoda protuzakonito zaposlio radnika na mjesto samostalnog stručnog saradnika za ugovaranje sa zdravstvenim ustanovama. Zaposlena osoba nije bila diplomirani ekonomista kako je to predviđeno Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Također, na mjesto glavnog knjigovođe je zaposlio radnicu koja nije ispunjavala uvjete propisane konkursnom procedurom.

Nadalje, u optužnici je navedeno da je Begić priložio lažnu adresu kako bi ostvario pravo na naknadu troškova prevoza. Iako je živio u Zenici, on je kao adresu prebivališta prijavio adresu u Matuzićima kod Doboja. Od marta 2012. do novembra 2013. godine iz Zavoda je tako protupravno naplatio 8.206 KM.

Begića Tužilaštvo tereti da je 2014. godine osiguraniku Zavoda omogućio liječenje i refundaciju troškova u Ljubljani iako za to nisu bili ispunjeni uvjeti iz Odluke o utvrđivanju kriterija i načinu ostvarivanja prava na liječenje u inostranstvu. Potvrdu su trebali izdati klinički centri u Sarajevu ili Tuzli, što osiguranik nije imao, ali je ipak preko Zavoda refundirao preko 3.000 KM. Iste godine je sebi i još šesterici kolega na teret Zavoda kupio mobitele čija je vrijednost bila preko 2.000 KM, koji kasnije nisu rashodovani.

Tužilaštvo ZDK ga tereti da je u posljednje dvije godine mandata pribavljao ličnu korist, zloupotrebljavajući i službeno vozilo Zavoda. On je u putne naloge upisivao netačne podatke o: početnom i završnom stanju kilometar-brojila, relaciji kretanja i zadržavanja vozila, kvarovima na vozilu u toku vožnje te utrošku goriva i maziva.

Avdaković Omer nepravsnažno je osuđen na šest mjeseci zatvora.

-Općinski sud u Zenici, postupajući po optužnici Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona donio je dana 28.09.2020.godine osuđujuću, prvostepenu i nepravosnažnu presudu protiv optuženih B.S. i A.O. zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlašćenja iz člana 383. stav 1. KZ F BiH u vezi sa članom 55. KZ F BiH, krivičnog djela prevara u službi iz člana 385. stav 1. KZ FBiH ,  krivičnog djela pronevjere u službi iz člana 384. stav 1. KZ FBiH, a sve u vezi sa članom 54. KZ FBiH, kojom je B.S. osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 4 (četiri) godine, a A. O. na kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci – navode iz zeničkog suda.