Saznajte šta znači promjena boje i pucanje usana (VIDEO)

Kao i koža, usne mogu biti dobar indikator stanja u organizmu – od ekcema, alergije i anemije pa čak i do depresije. Promotrite boju i kožu svojih usana

Prirodna boja usana, pojava žvala, herpesa kao i ispucalost kože nisu samo estetski kriteriji, već se povezuju sa zdravstvenim stanjem cijelog organizma. Promotrite se u ogledalu kako bi na vrijeme uočili skrivene signale tijela. Kao zdrava boja usana uzima se ružičasta boja, koja je tek nekoliko tonova ružičastija od boje puti.

Blijede usne

Ovo je znak suženih kapilara, može biti i signal nedostatka hemoglobina u krvi, odnosno anemije, ali može ukazivati i na kronične probleme s plućima ili srce, zbog čega organi ne dobivaju dovoljno kiska.

Žarkocrvene usne

Copy

Ako su s druge strane usne žarke crvene boje, to upućuje na proširene kapilare. Može biti znak pretjeranog rada štitnjače, povećanog pulsa te povišenog krvnog tlaka.

Tamne usne

Ako vaše usne djeluju kao da na njima imate ruž, bilo da su crvenkaste ili smeđe boje, tada je to znak problema s probavnim sustavom te netolerancije određenih tvari, poput glutena.

Ljubičasta boja usnica

Ova boja usana definitivno nije ona za poželjeti, jer nastaje kao rezultat poremećaja u zgrušavanju krvi te otkazivanja organa. Pred smrt usne poprimaju upravo ovakvu boju.

Crvena aura oko usana

Ako na koži oko usnica imate crvenkasti krug, to je stanje često rezultat pretjeranog pijenja gaziranih napitaka. Također, crvena aura se može javiti zbog alergije na kaldont, kozmetiku…

Ljuskaste, ispucale usne

Ovakva koža može biti znak neprimijećenog nastanka šećerne bolesti, a to se stanje naziva ekcem usana. Koža na usnama sadrži manje žlijezda pa su one sklonije isušivanju nego koža na drugim dijelovima tijela. Pojavljuje se zbog vjetra, suhog zraka i čestog oblizivanja usana.

Natečene usne

Ovo je još jedan simptom problema s probavom ili alergijama na određenu grupu namirnica, kao i probavne bolesti poput Chronove ili celijakije.

Usne koje žare

Žarenje usana može biti znak depresije. U glavi se nalazi velik broj senzornih stanica, koje mogu postati preosjetljive uslijed promijenjene “kemije” u mozgu.

Žvale

Crveni krugovi koji se javljaju u kutovima usana simptom su nedostatka vitamina B u organizmu, a mogu se javiti i kao posljedica “zaraze” zbog pijenja iz tuđih čaša. Mogu biti i znak anemije.

Bijele mrlje na usnama

Ove promjene posljedica su gljivica, koje su se najčešće razmnožile tijelu u prevelikom broju nakon terapije antibioticima.

Stanjene usne

Iako je stanjivanje usnica normalan proces starenja povezan s gubitkom kolagena, ako vaše usne odjednom postanu primjetno tanje, moguće je da se radi o problemima sa slezenom ili pak žuči.

Pogledajte video s još objašnjenja:

 

Prethodni članak“Sport Plus” oštro reagirao na netačne navode i lažne optužbe bugojanskog portala
Sljedeći članakTRUDNICA IZ PAKLA Zlostavljala osmero svoje i tuđe djece, lomila ruke i noge, vezala ih lancima!?