Portal 072info

SCENARIJ NEĆE BITI UGODAN: Evo kakvo ljeto nas očekuje…

ljeto

S obzirom na ludo i (pre)toplo vrijeme koje nas prati cijelu zimu, nije teško povjerovati da bi i ostatak godine mogao biti takav. Znanstvenici, naime, tvrde da postoji 75 postotna šansa da ljeto 2014. godine bude najvruće od kada se provode mjerenja.

Očekuje se još jedna pojava klimatskog fenomena El Niño, koji se događa kada je voda Pacifika kod ekvatora neuobičajeno topla, što onda dovodi do velikih promjena strujanja mora i vjetra diljem svijeta, piše britanski Independent. U studiji objavljenoj u zborniku Nacionalne akademije znanosti (Proceedings of the National Academy of Sciences), znanstvenici iz Njemačke, sa Sveučilišta u Giessenu tvrde da mogu prognozirati El Niño trendove i godinu dana unaprijed, za razliku od trenutnih prognoza koje to čine za šest mjeseci unaprijed.

Znanstvenici tvrde da su u posljednje dvije godine točno predviđali pojave El Niñoa zahvaljujući novoj metodi mjerenja odnosa temperatura u Tihom oceanu. Takve dugoročne prognoze mogle bi pomoći državama da se pripreme na moguće turbulentne vremenske prilike.

Predviđaju da bi se u drugoj polovini godine trebala dogoditi pojava uzrokovana El Niñom. El Niño je, ponovimo, fenomen snažnijeg zagrijavanja mora oko ekvatora na Pacifiku, dok je El Niña pojava neuobičajeno hladnog mora.

Kritičari, međutim, tvrde da je njihova metoda zastarjela i da samo analiziraju statističke promjene temperatura, a zanemaruju druge događaje u morima i u atmosferi. Tvrde da se sve do drugog kvartala ove godine ne može predvidjeti vrijeme s bilo kakvom sigurnošću, a kamoli 75-postotnom.

net.hr

Podijelite članak