Schmidt: Ja sam garant opstanka Republike Srpske

Schmidt: Ja sam garant opstanka Republike Srpske
Bosnia's international High Representative Christian Schmidt during the interview for Reuters in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, October 10, 2023. REUTERS/Antonio Bronic

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je da entiteti u BiH imaju pravo da postoje, jer su dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, ističući da je on, kao visoki predstavnik, garant opstanka Republike Srpske.

“Možda je malo čudno shvatiti tu stvar, ali ako postoje garanti za postojanje Republike Srpske u međunarodnom pravu onda to nije predsjednik RS-a Milorad Dodik, to sam ja”, kazao je Schmidt u emisiji “Mreža” FTV.

Upitan da li će zaustaviti Dodika ukoliko krene u odvajanje Republike Srpske poslije “Velikog srpskog sabora”, najavljenog za 8. jun, on je ocijenio da bi to bio “napad na integritet svakog pojedinca u Bosni i Hercegovini, a pogotovo u RS”.

Schmidt je naveo da pasoš RS-a ne bi bio priznat nigdje van BiH, podsjetivši na stav SAD-a da ovaj bh. entitet postoji samo u okviru Daytona.

Odgovarajući na pitanje da li se može desiti da iskoristi ovlaštenja i da “negatorima genocida” zabrani kandidovanje na izborima ili djelovanje u javnom i političkom životu, Schmidt je odgovorio: “To je dobra ideja, da razmislim o tome”.

Komentarisao je i činjenicu da ga političke partije u RS-u nazivaju “turistom”, ali da ipak na izbore izlaze po njegovim pravilima.

“Meni se zaista dopada ova zemlja, ne samo jedan entitet, cijela zemlja je zaista predivna. Tako da, biti turist ovdje nije nešto što mene na bilo koji način vrijeđa. Meni se sviđa što sam tu, ali ne samo kao turist, već i kao neko ko donosi odluke”, kazao je Schmidt.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica