Schmidt o situaciji u BiH: “Batine” daju rezultate, posebno na Dodika

Schmidt o situaciji u BiH: “Batine” daju rezultate, posebno na Dodika

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, podnio je redovni izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, u kojem je istakao ozbiljna kršenja Daytonskog sporazuma od strane vlasti Republike Srpske, što može imati ozbiljne posljedice za cijeli region.

U intervjuu za Glas Amerike, Schmidt je naglasio da političko pomirenje u BiH još uvijek ne postoji među dijelovima političke klase, koja često zauzima etnonacionalistički pristup.

“Nedostaje bona fide saradnja.Neki ljudi kompromis smatraju znakom slabosti,” rekao je Schmidt.

Govoreći o trenutnoj situaciji, Schmidt je naveo da su njegovi napori pokazali neke pozitivne rezultate, posebno u Federaciji BiH, ali da struktura odnosa između Republike Srpske i ostatka BiH ostaje veoma zahtjevna. “Neki ljudi, uključujući predsjednika Republike Srpske, poigravaju se s mogućnošću raspada ili otcjepljenja,” dodao je Schmidt.

Schmidt je posebno istakao problem s Miloradom Dodikom, koji, prema njegovim riječima, ne poštuje Dayton i nastoji stvoriti paralelnu pravnu strukturu koja bi omogućila otcjepljenje. “Moj položaj mi daje mnogo batina, a malo mrkvi. Vidim da korištenje batine daje rezultate, posebno u vršenju pritiska na Dodika,” rekao je Schmidt.

Visoki predstavnik je također pohvalio Srbiju za poštivanje osnovnih struktura Daytona i teritorijalnog integriteta BiH, ali je izrazio zabrinutost zbog kontinuiranih napada na povratnike i implementaciju Daytonskog sporazuma. “To je zadatak policije i pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine,” zaključio je Schmidt, naglašavajući potrebu za unapređenjem ovih institucija.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica