SDA-ovci iznijeli teške optužbe na račun Konakovića, tvrde da je prvo upisao treću godinu fakulteta, pa onda prvu i drugu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Kantonalni odbor SDA danas je na press-konferenciji iznio tvrdnje prema kojima Elmedin Konaković nema regularnu diplomu.

Izvještaj koji navodno to dokazuje prezentirali su Haris Zahiragić, Jasmina Bišćević-Tokić i Safet Kešo.

Kako je navela Bišćević-Tokić oni su dobili podatke putem e-maila, a onda su zatražili mišljenje Kantonalne inspekcije. A onda je, kako kaže, uslijedio šok.

“Kada smo dobili izvještaje ostala sam u čudu sa informacijama koje su dvije inspektorice iznijele i ti izvještaji će kasnije biti dostupni javnosti. Dolazimo do situacije da u Kantonu Sarajevo prvo diplomiraš, pa tek onda počneš studirati. Konaković je završio višu trenersku školu i 2006/07 i tada upisuje prvi ciklus”, kaže Biščević-Tokić.

Ona navodi kako je on upisao prvi treću godinu, a po zakonu morao je prvo završiti prvu i drugu godinu.

“On je u trećoj godini sve ispite položio za mjesec dana, a nakon tih položenih ispita, Konaković brani diplomski rad, diplomira i završava prvi ciklus studija. Nakon toga, on nastavlja studirati prvu i drugu godinu fakulteta. Njegove prve dvije godine uopće nisu bile ocijenjene, niti je mogao upisati direktno treću godinu fakulteta. U decembru 2008. godine, Konaković polaže sve ispite iz prve godine nakon što je diplomirao ranije u martu te iste godine”, kaže dalje Biščević-Tokić.

Zahiragić kaže da je sve to dokaz o jednom čovjeku i jednom sistemu.

“Školski primjer zloupotreba u Kantonu Sarajevo. Kada bi se neko potrudio da prekrši ovoliko članova zakona, ne bi uspio. U zapisniku nema rješenja, što znači da je KUIP ucjenjen od vlasti”, istakao je.

Poručio je da SDA od KUIP-a traži da donese rješenja o ovom slučaju, koja će imati pravna dejstva.

“UNSA je dobila ovaj zapisnik i sada nam je jasno zašto je rukvodstvo UNSA novim zakonom dobila faraonska ovlaštenja. Tražimo da se UNSA hitno izjasni na zapisnik inspekcije, a to je izostalo, iako smo insistirali”, kazao je Zahiragić.

On je istakao da su bile tri provjere diplome Konakovića i da su bile sve uredne. I sad su dvije inspektorice otkrile navodne malverzacije.

Konaković je još jutros reagirao na najavu presa SDA, pa je objasnio o kakvim se ‘dokazima’ radi. Njegov odgovor pročitajte ovdje.