Screenshot 1 66
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 15, 2021 @ 15:40
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Iz SDA su reagirali na odgovor SDP-a, NiP-a i Naše stranke na njihov poziv da se zajednički suprotstave Dodikovim napadima na ustavnopravni poredak BiH. Kako su rekli iz SDA, ovaj odgovor pokazao je da se ove stranke nikako ne uspijevaju izdići iznad prozirnog politikantstva.

“Pokušajem da se izjednači krivica onih koji nasrću na državu i nas koji im se suprotstavljamo, očigledno se žele prikupljati dnevnopolitički poeni. Cilj je izbjeći da se zajedno sa SDA stane u odbranu države i iz ugodne opozicione hladovine nastaviti pripremu predizborne kampanje”, kažu iz SDA.

Iz ove stranke su naveli da ponavljanjem izlizanih spinova o “četvrtom delegatu”, “evidentnom kriminalu i korupciji”, “pogrešnoj politici” i drugim mnogo puta u javnosti prežvakanim temama, samo se potcrtava nezrelost i nedostatak osjećaja za trenutak u kojem se država nalazi.

“Pričom o ‘četvrtom delegatu’ u Domu naroda PS BiH, koji je tobože presudan za blokade, samo se relativizira odgovornost rušilačke politike SNSD-a. Bjelodano je jasno da SNSD bojkotuje rad Vijeća ministara i kompletne Parlamentarne skupštine BiH. Jučer zbog toga nije održana sjednica Predstavničkog doma. Uostalom, za blokade u Domu naroda nisu potrebna četiri delegata, već je dovoljno da njih troje iz kluba jednog naroda ne dođe na sjednicu”, dodaju iz SDA.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Slično je i sa spinovima o “pogrešnoj politici“, kažu u SDA.

“Baš kao da je javnost zaboravila glasanje za Zakon o prebivalištu – za koji će iz SDP-a reći kako ‘nisu očekivali da će ga vlasti RS-a zloupotrijebiti’ – ili situaciju prilikom izbora gradonačelnika Mostara, kada je upravo vijećnica ‘trojke’ presudila da bude izabran kandidat HDZ-a, niti izdaju predsjednika SDP-a u Srebrenici, a ovih dana i vijećnika u Velikoj Kladuši. Nije javnost zaboravila ni brojne korupcijske afere, razne ‘rekete’, traktore i motokultivatore, osuđujuće presude protiv kadrova današnje ‘Trojke’ itd.”, ističu u SDA.

Ali, zaključuju, sve su to teme za neku drugu priliku i neko drugačije vrijeme.

“Političko rivalstvo je potrebno i poželjno. ‘Trojka’ neka bude opozicija SDA, ali ne bi smjela biti opozicija državi i njenim interesima u trenucima kada počinju ozbiljni nasrtaji na ustavno-pravni poredak, cjelovitost zemlje i mir”, zaključuju u SDA.

LIDER