SDA reagirala na saopćenje Ambasade SAD-a: Ništa od navedenog nije istina

Iznenađeni smo sadržajem saopćenja Ambasade SAD-a u kojem se tvrdi da SDA i njeni funkcioneri pokušavaju blokirati i uzurpirati istrage protiv korupcije, da SDA doprinosi disfunkcionalnosti Federacije BiH, i da preferiramo retoriku podjela nasuprot nastojanjima za pomirenje, saopćeno je iz SDA.

“Ništa od navedenog nije istina. Istina je upravo obratna navedenom, SDA se energično suprotstavlja politikama blokada i podjela koje proizvode disfunkcionalnost države i Federacije BiH. Naravno, nije moguće izbjeći jasnu i jaku retoriku u političkoj borbi sa snagama koje negiraju genocid i slave ratne zločince otvoreno zagovarajući postizanje ratnih ciljeva. Ali to nije suprotstavljanje “nastojanjima za pomirenje”, već bazična odbrana ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta zemlje”, navedeno je u saopćenju.

Istaknuto je da su tvrdnje Ambasade SAD-a o “blokiranju i uzurpiranju istraga od strane SDA”posebno paušalne, s obzirom na to da je cjelokupnoj javnosti poznato da u vrijeme mandata glavne tužiteljice Gordane Tadić, koja je završila upravo na američkoj crnoj listi, sav fokus Tužilaštva BiH bio usmjeren na područja na kojima žive Bošnjaci.

“Protiv takvog odnosa Tužilaštva jesmo reagirali, jer smatramo da se zakon mora primjenjivati jednako na sve, ne koristeći pravosuđe za političke obračune. SDA je podržavala i uvijek će podržati nepristrasan i profesionalan rad tužilaštava i sudova, koji će zakone države BiH primjenjivati jednako na svakom dijelu teritorije BiH i prema svakom građaninu BiH.

Zato očekujemo da se istraže i navodi o korupciji u entitetu RS, područjima na kojima Vlada HDZ, ali i o tajnim ugovorima sa kineskim firmama u Kantonu Sarajevo, kao i sumnjivo trošenje više od 100 miliona KM u ovom kantonu na osnovu zloupotrebe Uredbe o kontroli javnih nabavki, o kojoj će se izjasniti Ustavni sud BiH”, saopćeno je iz SDA, prenosi Faktor.

Podsjećamo, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini ozbiljno je kritikovala Stranku demokratske akcije navodeći da bi ova politička opcija trebala postupati u skladu sa onim što tvrdi.

“Ako SDA zaista dijeli takve ciljeve sa SAD-om, onda funkcioneri te stranke ne bi pokušavali blokirati i ometati istrage o korupciji. Ako dijele iste ciljeve kao mi onda ne bi doprinosili disfunkcionalosti Federacije BiH i ne bi preferisali retoriku podjela iznad retorike pomirenja”, naglasili su iz američke ambasade.