SDP objasnio razlog pucanja nove Vlade HNK: SDA želi NES-u pokloniti zajedničko ministarstvo

SDP objasnio razlog pucanja nove Vlade HNK: SDA želi NES-u pokloniti zajedničko ministarstvo

Kantonalni odbor SDP BiH HNK izražava žaljenje zbog odgađanja sjednice Skupštine HNK na kojoj je trebala biti sutra potvrđena nova Vlada HNK, jer je došlo do naglog obrata u redovima SDA koji želi da uvede NES u vlast tog kantona.

“S obzirom na višemjesečne napore koje smo kao odgovorna politička partija uložili na uspostavu Vlade HNK razočarani smo kršenjem dogovorenog Sporazuma na osnovu kojeg je u petak sazvana Vanredna sjednica Skupštine HNK”, navode iz SDP-a.

Sporazumom kojeg su usvojili stranački organi SDP-a, HDZ-a BiH i SDA, kako podsjećaju, bilo je predviđeno da ove tri stranke participiraju u Vladi HNK.

“Zbog toga nas je u nedjelju navečer neugodno iznenadio zahtjev SDA da u Vladi HNK bude zastupljen i NES. Dogovorenim sporazumom predviđeno je da ime jednog ministra usuglase isključivo SDA i SDP, pa nam je neprihvatljiv zahtjev SDA da taj resor ponudi NES-u”, navode iz SDP-a.

Ističu da su u ove pregovore ušli s iskrenim namjerama, da bez obzira na lične animozitete, postignu sporazum na programskim principima koji bi građanima Hercegovačko-neretvanskog kantona omogućio da, nakon osam godina tehničke vlade, konačno dobiju vlast koja odražava legitimnu skupštinsku većinu.

“NES HNK se ne uklapa u programske ciljeve koje smo proklamirali sporazumom, a pogotovo se ne uklapaju u koncepciju vladavine prava i borbe protiv korupcije za koje se cijelo vrijeme zalažemo. Uz to, potpuno su suvišan politički subjekt u novoj skupštinskoj većini s obzirom da i bez NES-a postoji kvalificirana većina od 21 zastupnika koji su voljni podržati novu vladu”, naglasili s iz SDP-a.

Poručuju da SDP BiH ostaje dosljedan programskim principima i sporazumu kojeg su usuglasili sa SDA i HDZ BiH, u interesu građana Hercegovačko-neretvanskog kantona i države Bosne i Hercegovine.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica