KM novac333
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 24, 2021 @ 17:10
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

SDP je po treći put, nakon pokušaja iz 2017. i 2019. godine, u proceduru u Parlament FBiH uputio Zakon o minimalnoj plati, koji će osigurati da već u 2022. godini zagarantovana minimalna plata bude 750 KM.

Učinili su to šef Kluba zastupnika u Predstavničkom domu Damir Mašić i delegat SDP-a BiH u federalnom Domu naroda Aner Žuljević u ime klubova zastupnika i delegata SDP-a u Parlamentu Federacije BiH

“Usvajanjem SDP-ovog Zakona o minimalnoj plati osiguravamo da konačno radnici u Federaciji BiH imaju koliko-toliko dostojanstvenu platu spram sve većih troškova života, kao i povećanja iznosa potrošačke korpe”, navedeno je iz SDP-a.

Kako se dodaje, predlaganje ovog zakona prvi je korak kada je riječ o setu zakona koji će SDP uputiti u proceduru, a koji se direktno tiču poboljšanja životnog standarda naših sugrađana.

“S obzirom na to da je premijer Novalić u međuvremenu očigledno evoluirao od njegovog poznatog stava: ‘da je povećanje minimalne plate sa 380 KM na 420 KM društveno opasno i da će ugroziti ekonomiju’ te da je sada javno rekao da ona treba biti 700 KM, također ga javno pozivamo da tu želju, nijet, naum i obećanje demonstrira tako što će osigurati da njegova parlamentarna većina podrži usvajanje SDP-ovog zakona”, zaključuje se u saopćenju.

LIDER