Sead Numanović ekskluzivno otkriva detalje non papera: “BiH i narod će nestati u miru, bez rata!”

Screenshot 6 36
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Janša je autor non-papera, on stoji iza toga, on je to radio! Janša je non-paper odnio Charlesu Michaelu i Angeli Merkel! To je kardinalan potez! Iz Merkelovog ureda su mi rekli da takvu vrstu komunikacije ne komentarišu za javnost, iz kabineta Michaela nikad nisu odgovorili!

Već 20 dana znam da non-paper postoji! Dodik se time prvi pohvalio. Komšić i Džaferović dugo šutjeli i ne bi progovorili nikad da nisu imali razlog! U diplomatskoj praksi je neprihvatljivo da se o tome priča ako se nije odmah napravio rez i zaustavilo to! Zbog toga su se Komšić i Džaferović odlučili na zavjet šutnje! Obojica bi bili izbačeni iz Slovenije da su pitali Pahora: šta je ovo?! Imao sam potvrdu iz Pahorovog ureda da je to nešto što on inače govori! To je plan koji se dugo razmatra u EU! 10. aprila sam dobio od Pahora potvrdu da je to rekao, a 12.04. sam objavio non-paper. Kada se crtaju mape, zna se šta je sljedeći korak! Razmišljao sam da li da to objavim! Kalkulisao sam da mi se ne bi prigovaralo da odvlačim pažnju s problema u BiH! Političkoj ergeli ne odgovara ova situacija! Ovdje se vidi naša autističnost! Niko od političkih lidera nije u stanju parirati non-paperu, niti parira, niti šta znaju, rade, nisu u stanju ništa spoznati! Ko je otišao u Brisel? Vašington? Imamo li koga poslati tamo?!

Njima odgovaraju i respiratori i pisma ljekara i vakcine! Ko je Bošnjak koji može otići u Vašington i Brisel da razgovara o ovome?! Ono što je portal Necenzurirano.si objavio je otprilike sadržaj non-papera! Janez Janša se ponaša onako kako se ponaša političar njegovog ranga! Šest mjeseci to priča na forumima EU! On kaže: okej, proširenje – treba, ali šta ako ne? Ako mi nećemo praviti proširenje, moramo imati odgovor na to, a to je non-paper! Dopustite da se Jugoslavija raspadne na miran način do kraja!

Priča o non-paperu je počela tako šo su diplomate dobijale čudna pitanja iz Evrope, o novim granicama na Balkanu, novoj politici, a u kojima je motiv formiranje etničkih država najvažnijih naroda – Hrvata, Srba i Albanaca. Janša je od svih dobio po nosu! Priča je sada katapultirana! Niti je nerealno, niti je moguće da se sve završi ratom! To što je Dodik odjednom postao mirotvorac, Zapadu postaje simpatično! Moguće je prekrajanje granica bez rata! Ko će pucati? Iz čega će pucati? Ko će predvoditi te što pucaju? Ti i ja se sjećamo 1992., znamo kako je bilo! To je besmislica! Nešto će se morati desiti! Dobro je da je non-paper izašao, hvala Dodiku što se izlanuo! Vjerujem da je jedva dočekao da to kaže!

Otvorio je drugi segment Zapada, koji smo mi znali, ali smo ga zaboravili! Zapad prihvata realnost, kakva god da je! Moramo shvatiti gdje smo i šta nam je činiti! Ova će se država mirno raspasti, a narod će mirno nestati! Neće niko ostati! Nadam se da Bošnjaci ne ponavljaju historiju Andaluzije i Palestine! Svi iz Brisela su mi rekli da je ovo priča koju Janša mjesecima priča! To pokazuje da smo otišli predaleko! Vučiću ne odgovara tajming, gura ga pod jake reflektore, a angažovao je sve što ima u Crnoj Gori, sve je srušio na tu državu! On razmišlja strateški, za razliku od naših, on radi! Bošnjaci bi, da se ovo obistini, rekli: šta ćemo, fildžan država – fildžan država. Nema rata! Ko će pucati, iz čega?!

Turskoj Krim stoji iznad glave! Turska je neutralna kada je u pitanju sukob Rusije i Ukrajine. Ratna opcija je zamajavanje, budalaština! Turska će reći: ne zanima nas, to nije naš rat! Zar BiH može potpaliti evropski požar? Nije važno da li nas ima dva miliona, nego kakvi smo unutra, ko nas predstavlja, šta imamo pokazati svijetu, čime se dičimo! Diplomate o papiru govore sve najgore: to je katastrofa, užas, ne možemo da vjerujemo čemu svjedočimo! Niti jedna od država regiona neće ući u EU u narednih 20 godina! Imamo EU koja laže! Kosovu su obećali bezvizni režim – nikada ga nisu dobili, Sjevernoj Makedoniji su obećali pregovore – nikad ih nije bilo! Makedonci su shvatili da će pola njihove države nestati u ovim kombinacijama, dobili su zaštitu NATO pakta. Mi nemamo to, niti ćemo imati! Od presude za respiratore neće biti ništa. Cijeli slučaj je izmišljotina! Svako je preplatio respiratore u tom momentu.

Senad: Braniš Novalića?!

Sead: Ne branim ga! Kako se mogu pare iz budžeta prati?! Nemoj da nasjedamo na to!

Senad: Braniš Novalića.

Sead: Ne branim.

Senad: Nego šta radiš?!

Sead: Govorim činjenice! Ako ga branim, branim na isti način na koji bi branio drugog. Tebi i meni isto to Tužilaštvo sa izmišljotinama može doći glave!

Senad: Sejo, pa ti si bio noseći novinar! Krali su!

Srbi trebaju nešto da dobiju! Misliš da su to četiri opštine na sjeveru Kosova?! RS i BiH su strateški interesi Srbije, Kosovo ih ne zanima!

Ne vjerujem da je Vučiću neko iz EU dao Crnu Goru, mislim da su mu to Amerikanci dali!

Njemačka je brutalno reagovala na non paper, pitala ih je kako planiraju to izvesti!