Portal 072info

Sedam govora tijela koji vas mogu koštati posla

Jednostavne greške poput slabog rukovanja ili izbjegavanja kontakta očima može vas koštati posla, navode stručnjaci.

Zamislite situaciju u kojoj je vaš poslodavac iz snova objavio oglas za zapošljavanje na koji ste odlučili da aplicirate. Potpuno uvjereni da ste prava osoba koju traže, odlazite na razgovor koji postaje fijasko. To što ste izgledali namršteno, niste se smijali ili čak sitnica poput vaših vlažnih dlanova može vam stati na putu ostvarenja snova, navodi stručnjak za govor tijela Tonya Reiman u svojoj knjizi “Moć govora tijela”.

Tokom upoznavanja kod vašeg potencijalnog poslodavca, navodi autorka, milioni neurona u mozgu se aktiviraju i rade kako bi utvrdili da li ste vjerodostojni, pouzdani ili dopadljiv. Taj utisak se prvenstveno temelji na neverbalnoj komunikaciji.

Dakle, od trenutka kada ste stigli na razgovor za posao do trenutka odlaska, morate biti svjesni vaših pokreta i neverbalnih signala, upozorava Reiman.

Ovo je sedam uobičajenih grešaka govora tijela koje vas mogu koštati posla:

1. Loše držanje

Uvijek budite svjesni vašeg držanja. “Ljudi ne shvaćaju da intervju za posao počinje u čekaonici. Dakle, nemojte se izležavati u stolici na recepciji”, kaže Reiman i dodaje: “Da bi izgledali sigurni, morate sjediti ili stajati visoko, uši i ramena poravnati, a grudi blago isprsiti”.

2. Loše rukovanje

Kada previše čvrsto stegnete ruku na intervjuu to može poslodavcu značiti da se želite osjećati moćno, a ne, kako mnogi misle, znak čvrstog karaktera.“Stisak mora biti prirodan”, navodi Reiman.

3. Znojavi dlanovi

Ne postoji ništa gore nego rukovanje sa osobom koja ima vlažne dlanove. “Ako ste takva osoba, otiđite prije intervjua u kupatilo i isperite zglobove hladnom vodom za dobar trenutak”, kazala je autorica.

4. Nedostatak kontakta očima

“Pobrinite se da ‘ponudite’ odgovarajuću količinu kontakta očima”,kaže Reiman. “Ako to ne učinite, anketar će pretpostaviti ili da ste nesigurni ili da ga obmanjujete”.

5. Vrpoljenje

Igranje s kosom, dodirivanje lice ili bilo koja druga vrsta vrpoljenja može biti veoma iritirajuća za ispitivača. Također, pokazuje nedostatak snage, kaže Reiman.

6. Rastrojenost ili nezainteresovanost

Ovakav izgled anketaru govori da vam je dosadno. Umjesto toga, pokazujte interes blago se naginjući naprijed i klimajući povremeno glavom.

7. Namrgođenost

Reiman kaže da smijanje pokazuje samopouzdanje, otvorenost, toplinu i energiju. “Bez osmjeha pojedinac često izgleda tmuran ili uzdržana”, zaključuje Reiman.

ba.n1info.com

Podijelite članak