Portal 072info

SEDMIČNI RETROVIZOR: Građanska sedmica

PlenumgradjanaZDK

Već ste se sigurno navikli na našu redovnu sedmičnu rubirku u kojoj vam izdvajamo najbitnija dešavanja iz protekle sedmice. Ove sedmice također vas podsjećamo na one važne vijesti koje su obilježile prethodnu sedmicu.

Plenum građana

Nakon demonstracija koje su se zasigurno urezale u pamćenje bosanskohercegovačkoj javnosti u gradovima u kojima su iste bile aktuelne, održani su plenumi građana. Cilj plenuma jeste bolja kordinacija i usmjeravanje zahtjeva demonstranata prema predstavnicima vlasti. Kao i ostalim bh. gradovima i u Zenici je održan plenum građana u dva navrata na kojima su prezentirana mišljenja o načinu formiranja nove Vlade ZDK. 

Silovanje u Zenici

Problem maloljetničke delikvencije je problem sa kojim se svakodnevno susreću kako građani tako i sudski instrumenti koji nemaju odgovarajuću zakonsku regulativu u toj oblasti kao i zatvorske kapacitete za ovakve prijestupnike. Jedan nemili događaj digao je zeničku javnost, a radi se o silovanju jedanaestogodišnje djevojčice od strane B.T iz Zenice koji je od ranije poznat policiji. Zenička javnost je pružila podršku porodici žrtve sa nadom da će pravosudni sistem imati sluha i snage da izrekne najoštriju kaznu za ovaj gnusni čin.

BH Tenis

Nakon što smo zasigurno svi pratili tenis u proteklom periodu, naš najblji teniser Damir Džumhur izborio je plasman u drugo kolo turnira u Marseilleu. Riječ je o još jednom odličnom uspjehu za ovog bh tenisera, koji je, slobodno možemo reći, jedan od boljih bh ambasadora u svijetu.

Politika

Vlada Federacije je na svojoj sjednici donijela  amandman o nezastarijevanju kaznenih djela iz privatizacije što je od strane stručnjaka, radnika i javnosti okarakterisano kao najbolji potez Vlade FBiH. Svi obespravljeni radnici kao i sindikati ocijenili su ovo kao pozitivan korak naprijed u rješavanju “najbolnijeg” pitanja u FBIH – privatizacije.

 

Podijelite članak