Portal 072info

Šef ruskog investicijskog fonda tvrdi da se već vakcinisao protiv korone

Screenshot 2 1191
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kirill Dmitriev, čelnik Ruskog fonda za direktne investicije (RDIF), isprobao je na sebi vakcinu protiv koronavirusa koju Rusija uskoro želi predstaviti, a vjeruje da bi već u septembru mogle krenuti masovne vakcinacije. Novinarka Katharina Wagner, dopisnica njemačkog Frankfurter Allgemeine Zeitung iz Moskve, uradila je intervju s Kirillom Dmitrievim, upitavši ga zašto je toliko siguran da su ruske vakcine sigurne pa je još u junu vakcinisao sebe, suprugu i roditelje.

“Moji roditelji su molekularni biolozi i razumiju nauku koja stoji iza tih vakcina. I ja isto. Riječ je o malo izmijenjenoj verziji dvije vakcine koje su prethodno razvijene u Rusiji: cjepiva protiv virusa ebole i cjepiva protiv virusa mers (također koronavirus). Obe su vakcine testirane. To daje Rusiji prednost koju neki na Zapadu često zanemaruju: koristimo platformu koju već imamo za svoju vakcinu. Zbog toga sam se vakcinisao i vakcinu preporučio svojim roditeljima”, rekao je Dmitriev.

Dmitriev je, na pitanje da li Rusija žuri da prva proizvede vakcinu, istakao da nije riječ o tome da budu prvi, već da je generalno rješenje potrebno vrlo brzo.

“Budući da već imamo poznatu i testiranu platformu za vakcinu, možemo je odobriti i ranije. Ali sigurnost je prioritet broj jedan. Niko neće praviti kompromise s tim u vezi. Već smo se obratili 20 zemalja koje će kupiti našu vakcinu i proizvoditi je kod nas”, istakao je Dmitriev za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Upitan zašto Rusija ne čeka da se završe kliničke studije, Dmitriev odgovara da će se pridržavati ruskih smjernica za odobrenje vakcine.

“Ništa nije izostavljeno, ništa se ne dodaje. Sada započinjemo treću fazu kliničkih studija. Ako su rezultati iz prve dvije faze kliničkih ispitivanja dobri, tada će vakcina biti odobrena u prve dvije sedmice augusta – ali odluku, naravno, donosi Ministarstvo zdravlja. Planiramo započeti s proizvodnjom vakcina u augustu. U septembru će medicinsko osoblje i nastavnici biti vakcinisani na dobrovoljnoj osnovi. Masovna vakcinacija stanovništva trebalo bi da počne do kraja godine”, istakao je Dmitriev.

Podijelite članak
  • 13
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Od ponedjeljka primjena restriktivnih mjera

072info.com

Đikić: Ovo su razlozi zašto je ove godine važno cijepiti se protiv gripe

072info.com

Pilav poručila: Situacija je dobra, ali na ovo posebno moramo obratiti pažnju

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)