Šef TikToka razgovarao s evropskom povjerenicom o “agresivnom” prikupljanju podataka i špijuniranju

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew i evropska povjerenica za konkurentnost Margrethe Vestager razgovarali su u utorak o “agresivnom” prikupljanju podataka i nadzoru u Sjedinjenim Državama, objavila je Evropska komisija.

Aplikacija za kratke videozapise, koja je u vlasništvu kineskog tehnološkog konglomerata ByteDance, prošlog je mjeseca priznala da su neki od njenih zaposlenika nepropisno pristupili korisničkim podacima dvojice novinara na TikToku kako bi pokušali identificirati izvor curenja informacija u medijima.

ČITAJ JOŠ:  Japanski naučnici utvrdili da se koronavirus može prenijeti i razgovorom

TikTok posljednje tri godine nastoji uvjeriti Washington da se osobnim podacima američkih građana ne može pristupiti i da njihovim sadržajem ne može manipulirati Komunistička partija Kine ili bilo koji drugi subjekt pod utjecajem Pekinga, piše Reuters.

TikTok se u Evropskoj uniji, što je slučaj i s brojnim drugim kompanijama, suočava s novim, strožim pravilima koji će u sljedeće dvije godine stupiti na snagu, a koji zahtijevaju od online platformi da učine više kako bi nadzirali internet zbog ilegalnih sadržaja.

ČITAJ JOŠ:  Roditelji obratite pažnju: Ljekari upozoravaju na bizarni TikTok izazov koji je bolan i neugodan

“Cilj sastanka s TikTokom bio je pogledati kako se firma priprema za ispunjavanje svojih obveza na osnovu uredbe Evropske komisije, odnosno Zakona o digitalnim uslugama (DSA) i možda prema Zakonu o digitalnim tržištima (DMA)”, navodi se u saopćenju EU.

“Na sastanku su strane također razgovarale o GDPR-u (Opća uredba o zaštiti podataka) i pitanjima privatnosti i obvezama prijenosa podataka s osvrtom na nedavno izvješćivanje medija o agresivnom prikupljanju podataka i nadzoru u Sjedinjenim Državama”, ističe se, piše Reuters.

Radio Slobodna Evropa

GODISNJICA
MARKETING