Šefica Političkog odjela Ambasade VB u Zenici

U posjeti gradonačelniku Zenice danas su boravile g-dja Christine McNeill, šefica Političkog odjela Britanska ambasade u BiH i g-dja Amra Salkić, savjetnica za politička pitanja.G-dja McNeill je nakon pozdravnih riječi obavijestila je gradonačelnika Smajlovića da glavninu novca za Projekat Regulacije rijeke Bosne od Bilimišća do Lukovog polja obezbjeđuje Vlada Britanije, s tim da se sredstva realiziraju putem UNDP BiH.

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Gradonačelnik Smajlović zahvalio je na ovim sredstvima i naglasio značaj projekta kako u pogledu buduće zaštite od poplava tako i u smislu unapređenja kvaliteta života jer će građani na tom dijelu dobiti ne samo sigurnije okruženje nego i novo šetalište i biciklističku stazu.

Šefica Političkog odjela Ambasade VB također se raspitivala o odnosima gradske uprave sa višim nivoima vlasti u BiH i pogledima na budućnost procesa reformi.

Gradonačelnik je izrazio duboko uvjerenje da je došao kraj političkoj stagnaciji Bosne i Hercegovini i da u skladu sa najnovijom njemačko-britanskom inicijativom i potpisanom izjavom političkih faktora u BiH da će raditi na provođenju reformi i aktivno doprinositi integrativnim procesima u BiH, Bosna i Hercegovina konačno ima otvoren put ka statusu kandidata.

Ipak, naglasio je da predstavnici stranih vlada ne mogu raditi posao koji spada u obaveze lokalnih vlasti svih nivoa. Čak i u ovako kompleksnoj situaciji kakva je bosanskohercegovačka ima dovoljno prostora za sve kojima je opći interes važniji od ličnih dobitaka.

G-dja McNeill izrazila je zadovoljstvo što je, za promjenu, imala priliku slušati pozitivne primjere iz jedne gradske zajednice i što će ubuduće moći navoditi primjer Zenice kao dokaz da se na lokalnom nivou, unatoč teškoćama, mogu uraditi mnoge dobre stvari.

Na kraju razgovora sagovornici su izrazili nadu da će završetak radova na uređenju rijeke Bosne biti dobra prilika da Zenicu posjeti i Ambasador VB u Bosni i Hercegovini Nj. E. gosp. Edward Ferguson, a otvorene su mogućnosti i direktne saradnje sa Ambasadom putem projekta Fellows, aktivnosti na zaštiti žrtava seksualnog nasilja u ratu kao projekta od izuzetnog značaja u kojem Britanska ambasada sarađuje za zeničkom Medicom, te drugih projekata od značaja za unapređenja kvaliteta života u zajednici.

zenica.ba