Selmo Cikotić danas pred Sudom BiH

0A66471F E4AD 4D90 8698 586396183C99
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara Selmo Cikotić (SDA) danas bi trebalo da se izjasni pred Sudom BiH o optužnici Tužilaštva BiH da je za vrijeme mandata na poziciji ministra odbrane oštetio budžet BiH za oko 9,7 miliona KM i pribavio imovinsku korist drugima u višemilionskom iznosu, piše Avaz.

Prema navodima Tužilaštva, Cikotić se tereti da je od 2009. do 2011. godine, obavljajući funkciju ministra odbrane, zloupotrebio službeni položaj tako što je nezakonito pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana, izvoza i prodaje viškova zastarjelog naoružanja, municije i vojne opreme.

– U optužnici se navodi da je optuženi potpuno nezakonito i mimo zakonske procedure, bez obavještavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, izvršio izmjene ugovora, nakon čega je firma “Skaut” iz Zagreba, umjesto zastarjelog oružja i municije, koje je bilo predviđeno za otpis i prodaju da bi se smanjili troškovi čuvanja i skladištenja, izmjenama ugovora izvozio oružje i municija višeg kvaliteta i potražnje na tržištu i time oštetio budžet BiH za 9,7 miliona KM, kao i drugima pribavio materijalnu korist u višemilionskom iznosu – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Cikotić je optužen da je, iskoristivši svoj službeni položaj, svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Ročište je zakazano za 13:00 sati, objavljeno je na web stranici Suda.