Šemsudin Mehmedović: ‘Tražim pod hitno istragu o prijetnjama Nerminu Nikšiću i Elmedinu Konakoviću’

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović (SDA) se oglasio povodom prijetnji predsjednicima SDP-a i NiP-a Nerminu Nikšiću i Elmedinu Konakoviću, te zatražio hitnu istragu Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. 

Saopštenje prenosimo u cijelosti: 

“Kao član komisije za nadzor OSE, tražim hitno istragu o prijetnjama!

Zaboravili su neki da je došlo do promjene na čelu OSA-e, da je sada direktor Almir Džuvo, a mogu misliti kakva salva optužbi bi bila da je još Osmica (Osman Mehmedagić, op.a.). 

OSA je morala imati informacije u roku od dva sata, jer je jednostavno utvrditi porijeklo takvih poruka, ne samo u ovom slučaju već i u sličnim ranije.

Prijetnje Nerminu Nikšiću i Elmedinu Konakoviću služe da se obavještajnim metodama satanizira SDA i politika koja je prepreka nekim međunarodnim faktorima da se OHR i institucija visokog predstavnika u BiH zamijeni tihim protektoratom Srbije i Hrvatske nad BiH i modelom regionalne kancelarije za stabilnost u BiH koju bi činili Hrvatska, Srbija i Turska.

Znamo da su i od jednog međunarodnog predstavnika dolazile izjave iz kojih se moglo naslutiti koje su države „dobrodošle“ da se miješaju u BiH pitanja, ali se to dalo naslutiti i iz narativa i izjava Zorana Milanovića.

Plan je da se nakon prijetnji smrću Nikšiću i Konakoviću, 5. aprila iste poruke upute Christianu Schmidtu i ambasadorima USA, Britanije i Njemačke a vjerovatno i prijetnjama za teroristički napad na sjedište OHR-a.

Ta priprema je već izvršena nizom dojava o postavljenim bombama u sarajevskim školama. Sve bi to bilo argumentovano porukama sa jučerašnjih protesta ispred OHR-a „Schmidt odlazi“.

Ovim mojim istupom bi trebao biti preduprijeđen taj plan o smrtnim prijetnjama Schmidtu ili terorističkim napadom ili prijetnju sjedištu OHR-a. 

Zato pozivam SDA da zatraži smjenu odgovornih u OSA zbog neadekvatnog postupanja u slučaju pribavljanja obavještanih podataka o osobama ili izvorima koji su planirali ove prijetnje Konakoviću i Nikšiću te da se zatraži vještačenje turske i njemačke obavještajne službe oko prijetnji Konakoviću i Nikšiću.

Očito je plan da se od Bošnjaka naprave teroristi po modelu kakav su primjenjivale obavještajne službe Franje Tuđmana, Slobodana Miloševića, Mate Bobana i Radovana Karadžića, ali i da se dalje produbljuje jaz između bosanskog političkog bloka do te mjere da se međusobno prijetnjama smrću nikad više ne uspostavi jedna politička snaga na očuvanju BiH.

Ne nasjedajte na to, i čuvajmo korektne političke odnose sa obje strane. Čuvajmo Bosnu i Hercegovinu, vlast će biti i proći, a tragovi ostanu negdje duboko urezani”, navodi se u saopštenju Šemsudina Mehmedovića.

RadioSarajevo