SENADA REDŽIĆ IZ ŠAHMANA: Stoka stradala, zasijano zemljište uništeno, gdje se nastaniti?!

Foto: Adis Alić/ILUSTRACIJA
Podijelite vijest

Majka dvoje maloljetne djece Senada Redžić iz sela Šahmani kod Željeznog Polja u blizini Žepča evakuirana je iz ovog sela nakon što je ono postalo žrtva klizišta koje je uslijedilo kao posljedica nezapamćenih poplava u BiH.

Prvobitno je bila smještena u Papirnoj u Zenici, a onda je prebačena u kasarnu u Zenici. Novinarima Agencije FENA kazala je da je ponovo planiraju premjestiti u neki drugi prihvatni centar, ali ona ne želi ostaviti svekrvu, koja je u godinama.

Ispričala je da su prizori koje iz sela pamti zastrašujući. Kuće više nema, stoka nije preživjela, a zasijano zemljište je uništeno. A to je bilo sve od čega je prehranjivala porodicu, jer muž ne radi, a samo svekrva ima najnižu penziju koja ne bude dovoljna ni za lijekove.

U naručju drži djevojčicu od godinu dana, dok se njezin trinaestogodišnji sin igra s drugom djecom u improviziranoj igraonici na vojničkim krevetima.

Senada je ispričala da su oni posljednji napustili Šahmane i došli su u Zenicu u subotu navečer, dok njen muž i ostali muškarci koji nisu evakuirani pješače do Zenice, ali sreća je što ipak zna za njih.

Kaže da će se teško vratiti u Šahmane, jer je uništena njena kao i druge kuće zbog čega će vjerovatno život pokušati sagraditi ispočetka negdje drugo na nekom drugom mjestu.

Njena kao i sudbina svih izbjeglih osoba smještenih u Zenici je neizvjesna, iako im je osigurana hrana i odjeća jedino se nadaju da će se uskoro negdje trajno smjestiti i nastaniti jer svaki dan proveden u prihvatnom centru za njih je predug.

BM Radio/Fena