Senaidu Begiću (SDP) dvije i po godine zatvora!

Senaid Begić
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Kantonalni sud u Zenici izrekao je drugostepenu presudu u predmetu protiv Senaida Begića, nekadašnjeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, i drugih, kojom je osuđen na 2,5 godine zatvora, saznaje 072info.

Podsjetimo, Općinski sud u Zenici je, u oktobru prošle godine, prvostepenom presudom osudio Senaida Begića, na četverogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe položaja i prevare u službi.

Kako je tada navedeno u presudi, Begić je od 2012. do 2016. godine nezakonito zapošljavao, nepropisno vršio refundaciju troškova liječenja u inostranstvu, zloupotrebljavao naknade za troškove prevoza i kupio skupocjeni mobitel koji po odlasku sa funkcije direktora nije razdužio.

Osim kazna zatvora, Begiću su izrečene i mjere zabrane. Ova saznanja potvrdili su sa Kantonalnog suda u Zenici za 072info.

Optuženom Begić Senaidu izriče se kazna zatvora od godine i četiri mjeseca za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, za krivično djelo prevara u službi kazna zatvora od jedne godine, za krivično djelo pronevjera u službi kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca – kažu iz Kantonalnog suda u Zenici.

Međutim, Begiću je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci.

-Izriče mu se i mjera zabrane obavljanja funkcija rukovođenja u državnim organima, javnim preduzećina i javnim ustanovama u trajanju od jedne godine i šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude. S tim da se vrijeme provedeno na izražavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere – pojašnjavaju iz Kantonalnog suda u Zenici za 072info.

Begić je zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta te član Predsjedništva i član Glavnog odbora te partije.

Osim Begića, optuženi Omer Avdaković se proglašava krivim prvostepenom presudom i izriče mu se uvjetna osuda kojom se utvrđuje kazna zatvora od šest mjeseci i istovremeno utvrđuje da se kazna neće izvršiti ako optuženi u roku od godine ne počini novo krivično djelo.