Portal 072info

Šešelj za FTV: Pustili su me iz Haga jer sam im dosadio

Četnički vojvoda i ratni zločinac Vojislav Šešelj za emisiju “Pošteno govoreći” Federalne televizije izjavio je da je iz pritvora haškog tribunala na slobodu pušten zato što je postao naporan i nisu ga više mogli zadržavati. 

Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra, smatra da je Tribunal morao raditi posao mnogo bolje nego što je radio. Tokača kaže da se žrtvama ni jednim suđenjem ne može nadoknaditi ono što su izgubile, ali im se može dati moralna satisfakciju. Dodaje da se mnogo krvi prolilo iz čiste naivnosti, jer niko nije vjerovao da je rat u takvoj brutalnoj formi moguć. Tokača vjeruje da je Šešeljeva ideologija vrlo živa i da ima svoje pobornike i sljedbenike u BiH i u Srbiji. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Onaj ko kaže da je to samo u Srbiji, grdno se vara – rekao je Tokača.

Stručnjak za krivično pravo, Goran Šimić rekao je suđenje Šešelju kroz cijeli svoj tok bilo “parapravno”. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Nevjerovatno je da najveći pravnici na kugli zemaljskoj ne mogu osuditi ili osloboditi čovjeka – smatra Šimić, te dodaje da je nemoguće da suđenje traje 12 godina.

Haško tužilaštvo zatražilo je od Sudskog vijeća da naloži vraćanje predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja s privremene slobode u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Haški tribunal je zbog teškog zdravstvenog stanja početkom novembra odobrio privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja. Četnički vojvoda se u pritvoru u Holandiji nalazio od 2003. godine, kada se dobrovoljno predao Haškom tribunalu. Izricanje presude bilo je planirano za oktobar prošle godine, ali je odloženo nakon izuzeća jednog sudije zbog navodne pristrasnosti i imenovanja novog člana, kojem je potrebno vrijeme da se upozna s predmetom. Optužnica ga tereti za zločine u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj te za progone i likvidacije Hrvata iz Vojvodine.

cazin.net

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME