Portal 072info

Šest načina da se razbudite, a da ne popijete kafu

Tuširanje malo hladnijom vodom može da bude totalno neprivlačno. Ali s vremenom biste se navikli, a ta promjena temperature može da smanji stres. Mnogi imaju naviku da novi dan započnu uz šoljicu kafe. 

Dosadašnja istraživanja su pokazala da ispijanje kafe smanjuje rizik za dijabetesa, depresije i nekih vrsta raka.  Ali, ako vam ispijanje kafe zbog nekih razloga ne odgovara ili niste u mogućnosti da slijedite tu svoju jutarnju naviku, postoje i druge mogućnosti. 

Ovo je šest načina da se razbudite koje preporučuje “Huffington Post”: 

1. Istezanje 

Zauzmite “riblju pozu”. Lezite na leđa i stavite ruke ispod bokova. Zatim podignite prsa iznad ramena i polako istegnite glavu. Ova vježba stimuliše tijelo i pomaže u borbi protiv umora. 

2. Jedite jabuku 

Ovo je brzinski način da se razbudite. Jabuke sadrže prirodne šećere i druge ugljene hidrate koji mogu da stabilizuju nivo šećera u krvi. Na isti način će djelovati i banana i narandža. Ako ste u mogućnosti kombinujte voće sa grčkim jogurtom za osjećaj sitosti. 

3. Izvucite se iz kreveta i vježbajte 

Ovo vam je sigurno posljednja stvar koja bi vam pala na pamet u rano jutro, posebno odmah nakon buđenja. Vežbanje oslobađa endorfine zbog kojih se osjećamo dobro. Ne treba da trčite 10 kilometara, dovoljno je da trenirate 7 minuta, koliko će vam otprilike trebati da skuvate kafu. 

4. Izađite na vazduh i jutarnje sunce 

U ove zimske dane sve je manje sunčanih dana, ali nemojte da vas to obeshrabri. Izađite malo na vazduh, to će da vas razbudi, ali i ojača imunološki sistem. Sunčevi zraci bi trebalo da podstaknu dobro raspoloženje. 

5. Tuširanje 

Tuširanje malo hladnijom vodom može biti totalno neprivlačno. Ali s vremenom biste se navikli, a ta promjena temperature može da smanji stres. Ako vam je tuširanje hladnom vodom ipak previše, krenite postupno. Umijte se hladnom vodom, biće sličan efekat. 

6. Čaj 

Često možemo da čujemo preporuke stručnjaka da kafu zamenimo čajem. Iako u manjim količinama i čaj sadrži kofein i jača imunološki sistem te snižava krvni pritisak. 

Podijelite članak