AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Sport / Svijet

Na rukometnim terenima širom Evrope narednog vikenda se igraju prvi susreti dodatnih kvalifikacija (baraža) za nastup na svjetskom prvenstvu 2015. godine u Kataru.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine, nakon što je u kvalifikacijama osvojila prvo mjesto u grupi, ispred Portugala, Latvije i Estonije, u novom pokašaju da izbori nastup na velikom međunarodnom takmičenju igrat će protiv Islanda, jedne od najboljih evropskih selekcija. Prvi susret igrat će se u subotu u dvorani “Mirza Delibašić” – KSC Skenderija (20.15 sati), dok je ravanš na programu 15. juna u Reykjaviku.

Reprezentacija BiH dosad još nikad nije igrala u završnici najvećih međunarodnih takmičenja. U 16-godišnjim pokušajima bh. rukometaši tri puta su bili blizu nastupima na evropskim i dva puta na svjetskim prvenstvima, ali su na zadnjoj stepenici svih pet puta bili zaustavljeni.

U baražu za EP 2002. godine u Švedskoj BiH je eliminirana od Danske, četiri godine kasnije za EP u Švicarskoj od Norveške, a 2008. za EP u Norveškoj bolja od BiH bila je Češka.

U dodatnim kvalifikacijama za svjetsku smotru reprezentacija BiH je 2009. godine zaustavljena od Mađarske, a četiri godine kasnije za SP u Španiji poražena je od Njemačke.

Pored susreta BiH – Island, ovod vikenda će se igrati još osam utakmica baraža, a najinteresantniji parovi su Poljska – Njemačka i Mađarska – Slovenija.

Parovi baraža za SP 2015. godine u Kataru:

7. juna:

Bosna i Hercegovina – Island

Rumunija – Švedska

Poljska – Njemačka

Grčka – Makedonija

Srbija – Češka

Rusija – Litvanija

Austrija – Norveška

8. juna:

Crna Gora – Bjelorusija

Mađarska – Slovenija

 

Revanš susreti igrat će se 14. i 15. juna.