Portal 072info

Šestmilijarditi stanovnik Zemlje proslavlja šesnaesti rođendan

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada je u mjesecu oktobru 1999.godine Visočanka Fatima Mević otišla u Sarajevo na porođaj, ni sanjati nije mogla da će 12. oktobra 1999. godine oči svijeta biti uperene upravo u nju i u njeno prvo dijete, Adnana, koji je tog dana od strane generalnog sekretara UN-a, Kofija Annana, proglašen za šestmilijarditog stanovnika Zemlje. U ponedjeljak šestmilijarditi stanovnik Zemlje, Adnan Mević, proslavlja svoj 16. rođendan. Bit će ovo prilika, da kao i svakog rođendana, Adnana posjete čelnici iz Visokog i Sarajeva, a od Ujedinjenih nacija, kao ni od Kofija Annana, već 16 godina nema ni traga ni glasa. Beba sa slike iz naručja Kofija Annana danas je lijepi momčić, koji ide u drugi razred ekonomske škole, a namjera mu je nakon srednje škole nastaviti studirati.

adnan_mevic-3

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“Vrijeme, kao i rođendani, prolaze, a za ovaj nemam nekih posebnih želja. Sve ono što sam poželio, uglavnom se i ostvarilo, a želim zdravlje i sreću za sebe i svoje i to je ono što nam je svima najpotrebnije, a kada to imamo, onda nam je lakše ostvariti ono što želimo”, kazao je Adnan.

Kao i mnogi mladići svojih godina Adnan je zaljubljenik u nogomet, a velika želja koju je imao, ostvarila se prije nekoliko godina kada je na poziv čelnika Reala, bio gost glavnog grada Španije i najvećeg svjetskog kluba Real Madrida. “To je zaista bila moja najveća želja, a ona se, hvala Bogu, ostvarila. Bili su to nezaboravni dani, kada sam upoznao sve igrače Reala, družio se s njima, gledao utakmicu, i upoznao svog idola Cristiana Ronalda. I danas mi je Real u srcu, iako malo manje pratim nogomet, a više sam zaljubljen u sportske automobile i maštam o odlasku na neki veliki sajam automobila, da napunim srce i dušu. Osim toga, ako bih istaknuo neki hobi, onda su to kompjuteri. Uživam da „čačkam“ po programima, da nešto namjerno zeznem, pa da se onda trudim to popraviti i srediti. Ipak, ne uspijem uvijek, a onda su tu prijatelji koje pozovem da mi srede kompjuter.”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

adnan_mevic

Osim pitanja o školi, nezaobilazno pitanje su bile i djevojke. “Nemam djevojku, niti simpatiju, tako da sam još uvijek slobodan momak”, kazao je Adnan, a u razgovor se uključila i njegova majka Fatima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Svaki roditelj naravno voli svoje dijete i ono je za njega najbolje. Adnan je izrastao u jednog finog, zadovoljnog i skromnog momka, koji je učtiv i kulturan i to je ono što me čini sretnom. Još kad bi malo „pojačao“ sa školom, pa sa vrlo dobrog prešao na odličnog učenika, tu bi moja sreća bila potpuna, iako i ovako nemam apsolutno nikakvih problema sa njegovim učenjem”, kazala je Fatima Mević, majka šestmilijarditog stanovnika Zemlje. Titula šestmilijarditog stanovnika nikad nije potvrđena nekim certifikatom i to je ono za čim Adnan najviše žali.

adnan_mevic-2

“Ne očekujem nikakve poklone, nikakvu pažnju od Ujedinjenih nacija koje su me proglasile svojom voljom šestmilijarditim stanovnikom Zemlje. Ali mi je krivo što se niko u ovih 16 godina nikada nije sjetio poslati pismo i čestitati rođendan, nikada nisam dobio ni neku potvrdu ili certifikat, a volio bih, iako je evo prošlo 16 godina, nekada upoznati Kofija Annana, sjesti s njim, popričati, popiti kafu, jer ipak to je čovjek koji me uzeo u svoje ruke, odmah nakon mojih roditelja”, kazao nam je na kraju Adnan Mević.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

federalna.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME