Portal 072info

Sezona je višnji, a niste ni svjesni kakvu dobrobit u sebi kriju

Najnovija medicinska istraživanja pokazuju da plodovi višnje sadrže bogat izvor supstanci s antioksidativnim i antiupalnim djelovanjima.

Zahvaljujući ovim sastojcima, višnja u ishrani može biti korisna u sprečavanju kancera, srčanih oboljenja i artritisa. Bogate su vitaminima A i C te folnom kiselinom, kalijem, magnezijem, željezom i vlaknima. Pomažu u prevenciji i smirivanju brojnih zdravstvenih problema.

Bolji san – Ukoliko ne možete nikako zaspati noću, popijte sok od višnje 30 minuta prije spavanja. Višnje su dobar izvor melatonina, hormona koji regulira ciklus spavanja.

Što su višnje kiselije, to imaju više ovog hormona.

Prevencija demencije – Svjetska organizacija za Alzheimerovu bolest preporučuje višnju kao jednu od izvornih namirnica koje pomažu u prevenciji razvoja bolesti zbog visokog nivoa antioksidanta.

Smanjuju rizik od moždanog udara – Studije urađene na Univerzitetu Mičigen pokazuju da višnje sadrže antocijanine, odnosno pigmente koji višnjama daju crvenu boju, a mogu aktivirati PPAR koji regulira gene masti i glukoze metabolizma. Time se smanjuje rizik visokog holesterola, povišenog krvnog pritiska i dijabetesa.

Usporavaju starenje kože – Višnje sadrže količinu antioksidanta veću od ostaloga voća. Antioksidanti se bore protiv slobodnih radikala te usporavaju starenje kože. Zato popijte barem jedan sok od višnje dnevno.

Smanjuju bol u mišićima – Šoljica kiselih višanja ili šoljica soka dnevno pomaže olakšati bolove i upalu u mišićima te zglobovima.

Pomaže regulirati krvni pritisak – Višnje su bogate kalijem koji pomaže u reguliranju otkucaja srca, krvnog pritiska i smanjuje rizik od hipertenzije. Fitosteroli u višnjama pomažu u smanjenju lošeg holesterola.

Pomažu kod olakšavanja osteoartritisa – Studija u kojoj su učestvovale žene od 20 do 40 godina pokazala je kako jedna čaša soka od višanja dnevno smanjuje bolove i neugodu zglobova izazvane osteoartritisom.

Jača kapilare

Zbog sadržaja vinske, jabučne i limunske kiseline djeluju osvježavajuće na organizam. Mineral kobalt utječe na smanjenje krvnog pritiska, jačanje krvnih sudova, a posebno kapilara. Sastojak kumarin, koji višnja također posjeduje, ima sposobnost da smanjuje gustinu krvi, zbog čega su višnje dobre u prevenciji arterioskleroze i malokrvnosti.

Avaz.ba

Podijelite članak