Portal 072info

“Sigurnosna protuvirusna maska” iz BiH najbolja inovacija u Istanbulu

Screenshot 2 1428
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sašenko Sadiković, iz Ljubuškog, autor je najbolje inovacije – nagrada „TÜRKPATENT Best International“ – u konkurenciji 111 inovacija stranih izlagača iz 15 zemalja, na upravo završenom, „5. Istanbulskom međunarodnom salonu inovacija! I još jedna potvrda vrijednosti Sadikovićeve inovacije: njegova „Sigurnosna protuvirusna maska“ je treća po kvalitetu nagrada, na spisku od 449 inovacija, uključivo i autore iz Turske. Namijenjena je za široku upotreba, najprije medicinskom osoblju.

Sadikovićeva ideja vodilja odnosi se na zračno propusne materijale, na/u kojima se virusi zadržavaju što kraće, a korisniku ne ometaju disanje. Takvih materijala su svjetski istraživački laboratoriji ponudili tržištu više tokom devet mjeseci ove godine nego za nekoliko proteklih decenija.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Dvojac elektroinženjera iz Trebinja, djed Svetozara i unuka Dalibora Basora, dobio je srebrenu medalju za “Mehanički pretvarač AC-DC i generator različitih frekvencija“. Radi se o višefunkcionalnom pretvaraču koji pojačava djelovanje električnih polova, frekvencije i racionalne prirode točka – sve to bez dodatnih, skupih elektroničkih komponenti.

Bronzane medalje pripale su Vukašinu Daljeviću, iz Prijedora („Pumpa za pitku vodu“), Dragani Vasić, iz Banjaluke („Lijevak za ulijevanje vode u peglu“) i Nađi Zubčević, iz Sarajeva („Antibakterijska toaletna šolja“).

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1

Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6