Portal 072info

SIJELA IMAJU NOVI SMISAO Politika iz mog džepa

Sijela su oduvijek bila mjesto okupljanja i druženja u našoj zemlji, a ove godine su dobila i novo značenje. Centar za promociju civilnog društva je osmislio projekat pod nazivom „Politika iz mog džepa“ čiji je cilj da se poveća politička participacija žena iz ruralnih područja te detektiraju problemi sa kojima se one susreću svakodnevno.

U proteklih mjesec dana, na području Zenice održano je pet sijela, na kojima je učestvovalo 50 žena iz 5 sela: Orahovica, Vranduk, Lokvine, Topčič polje te Arnauti. Na ovim skupovima članice druge generacije TAG grupe (tehničko-savjetodavna grupa za pomoć ženama u politici) Lamija Isaković i Senaida Tabić prenosile su znanja o budžetiranju lokalnih samouprava te načinima na koje se žene mogu uključiti u proces donošenja budžeta i lobirati za inicijative od značaja za njihove zajednice.

 Nakon sijela koja su moderirale članice TAG 2.0. grupe, žene okupljene na sijelima znaju formulirati svoje zahtjeve prema vlastima i spremnije su aktivnije učestvovati u političkom životu svojih lokalnih zajednica. Konačno, cilj održanih sijela bio je podići svijest o važnosti transparentnog upravljanja u lokalnim zajednicama, posebno kada se radi o utrošku sredstava iz budžeta.

Osim na području Zenice, ovaj projekat se sprovodi i u općinama Tešanj, Prijedor, Goražde i Ilijaš. Projekat „Politika iz mog džepa“ koga sprovodi Centar za promociju civilnog društva iz Sarajeva realizira se uz podršku Američke ambasade u BiH.

Podijelite članak