Silovana državna službenica: Onesvijestila sam se na kauču u kancelariji, a onda…

silovanje zlostavljanje 830x0 1

Australijski premijer Skot Morison izvinio se bivšoj državnoj službenici koja je optužila kolegu da ju je prije dvije godine silovao u Parlamentu. Morison je obećao da će vlasti sprovesti istragu kako navodnog silovanja tako i kulture u političkoj prestonici zemlje, dan nakon što je žena medijima ispričala šta joj se dogodilo.

Britani Higins tvrdi da ju je silovao bivši kolega u kancelariji ministarke odbrane u martu 2019. godine. U intervjuu za australijsku TV mrežu Netvork 1, Higinsova je rekla da je te večeri, poslije posla, pokušala da ode kući ali da je neimenovani kolega insistirao da odu do Parlamenta taksijem “da pokupe nešto”.

Higinsova kaže da se onesvjestila na kauču u kancelariji i da je, kada se osvjestila, vidjela kolegu kako je siluje. Rekla je i da mu je više puta rekla da prestane ali da se on nije obazirao. Higinsova nije javno identifikovala kolegu.

Higins je rekla da je razgovarala sa policijom početkom aprila 2019. ali je odlučila da ne podnese zvaničnu prijavu jer je strahovala da bi to moglo da joj šteti profesionalno.

– To ne bi bila dobra odluka za mene, naročito u svijetu zahtjeva mog posla, rekla je ona.

Policija u Kanberi potvrdila je Reutersu da su razgovarali sa njom i da je ona odbila da podnese zvaničnu prijavu.

Nakon što je Higinsova obavijestila osoblje ministarske o napadu pozvana je na sastanak u kancelariju gde je bila silovana.

Ministarka odbrane Linda Rejnolds rekla je juče poslanicima da nije znala o kakvim je optužbama riječ kada je sazvala sastanak u kancelariji i da bi, da je znala, sastanak održala negdje drugo.

Morison se danas izvinio Higinsovoj i obećao istragu istaknuvši da je navodni silovatelj “prilično brzo” otpušten zbog ulaska u zgradu parlamenta noću.

– To nije smjelo da se dogodi i izvinjavam se zbog toga. Želim da sve žene koje rade ovde budu bezbjedne i sigurne, koliko je to moguće, kazao je Morison.

Prethodni članakĐorđe Balašević hitno hospitaliziran
Sljedeći članakVal hladnoće ostavio milione ljudi u Teksasu bez struje