Sinan Husić: Obezbjeđena sredstva za rudare u Zenici, odustajemo od protesta u Sarajevu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nakon što su danas usvojene odluke kojima je omogućeno ispunjavanje zahtjeva rudara iz Rudnika mrkog uglja Zenica, Samostalni sindikat radnika rudnika uglja u FBiH sutra će donijeti odluku o otkazivanju protestnog skupa u Sarajevu, koji je bio najavljen za četvrtak. Ovo je Avazu potvrdio predsjednik SSRR FBiH Sinan Husić.

Već dvije sedmice rudari u radničkom neposluhu

Podsjetimo, rudari u Zenici već dvije sedmice su u radničkom neposluhu zahtijevajući isplatu plata za mart i april, naknade za topli obrok i prijevoz.

– Obezbjeđena su i sredstva da se ispune obaveze prema dobavljačima koji su blokirali račun rudnika. Upućen je i poziv jednom broju radnika da zalede svoja potraživanja za neplaćene doprinose na njihove plate u određenom vremenskom periodu, jer presude po njihovim tužbama također račun drže blokiranim. Jedan broj radnika ne želi da to učini tako da će se to morati prevazići – kazao nam je Husić.

Glavni problem blokada računa

Blokada računa trenutno je glavni problem zbog kojeg sredstva za isplatu plata i naknada ne mogu biti uplaćena. Husić kaže da je Uprava rudnika zadužena da uradi program sanacije stanja u rudniku, a prema informacijama koje sindikat ima, proizvodni radnici bit će raspoređeni u pogon Raspotočje, dok će proizvodnja u Staroj jami biti zaustavljena na mjesec dana, a nakon tog roka, najvjerovatnije, i u potpunosti. Razlozi su nedostatak proizvodnih radnika i uvjeti rada u ovom objektu.