d 10
AUTOR: H.D.
DATUM: lip 21, 2021 @ 12:50
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH ponovno organizuje proteste doktora u četvrtak, 24. juna, u minut do 12 sati ispred zgrade Vlade FBiH.

– Proteste nastavljamo zbog neusvajanja zakona koji, kako smo ranije već navodili, omogućava i našem sindikatu da ostane socijalni partner u svim budućim pregovorima oko statusa doktora u zdravstvenom sistemu. Prije dvije sedmice smo imali dvodnevne proteste doktora u nadi da će se Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača zajedno sa Federalnim premijerom Fadilom Novalićem dati uvjeriti u neophodnost usvojanja Zakona o reprezentativnosti. Zakon koji se mjesecima, ako ne i godinama, iako potpuno spreman, ,,kiseli“ u fiokama ministra Drljače ili ureda premijera Novalića.

Ništa se nije promjenilo

Nažalost, u ove dvije sedmice se ništa nije promijenilo i Vlada FBiH nije učinila ništa, odnosno Zakon nije usvojen i poslat u formi prijedloga na Parlamanet Federacije.

Žalosno i porazno po sve nas je gledati kako Federalna vlada gubi smisao svog postojanja i kako se jedan od ključnih zakona kojim se doktori zadržavaju u ovoj državi po ko zna koji put odgađa.

U sedmicama kada kao nosioci zdravstvenog sistema vapimo za vakcinama i kada smo valjda jedina zemlja na svijetu koja nema osiguran ugovor o redovnom snabdijevanju sa vakcinom za Covid-19 oboljenje, Vlada FBiH je ponovo pokazala da nije u stanju uraditi već skoro završen posao.

Dakle, usvojiti Zakon o reprezentativnosti koji je već kompletno urađen, dogovoren i kojim se doktorima garantira status koji imaju svuda u svijetu.

Ako Vlada FBiH na čelu sa aktuelnim premijerom i ministrom rada i socijalne politike nije u stanju ni tako jednostavan posao da završi, onda se kao doktori pitamo je li ima smisla da ove ljude nazivamo premijerom, ministrima… Ima li smisla da se zdravstveni sistem nada rješenju, a građani zaštiti zdravlja i života.

Ako nemamo lijekova za COVID, ne možemo doći do vakcina, ne znamo ko i kada će nam donirati mrvice od potrebnih vakcina, ako nas ponižavaju iz dana u dan na način da kao građani ,“prosimo“ za vakcine u susjednim zemljama. Onda čemu da se nadamo kao doktori, humanisti, kao građani i čemu ova i ovakva Vlada uopšte služi? – saopćili su iz Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Neće odustati od borbe

U saopćenju su naveli da „sindikat doktora FBiH nikada neće odustati od borbe za dostojanstvo i pravo doktora da budu jednaki s drugima“.

– Proteste nastavljamo i 1. jula u 13 sati u Mostaru, a ponavljat ćemo ih do ispunjenja naših zahtjeva, kao i štrajk koji pripemamo. Previše toga smo uložili i previše toga je u pitanju da bi se kao doktori povukli. izdali bi ne samo ljekare, već komplet građane Federacije BiH. To se desiti neće. Nastavljamo – stoji u saopćenju sindikata doktora FBiH.

LIDER