Portal 072info

SIPA odmotava političko klupko

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pečati Pandorinu kutiju i već priprema prijedlog za pritvor 30 osoba koje su prekjuče uhapšene u akciji SIPE.

Najzvučnije ime je svakako Kemal Čaušević, koji vjerovatno do daljnjeg ostaje u pritvoru, i to da ne bi uticao na svjedoke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako je tema još vruća zbog hapšenja jednog od najkontraverznijih direktora na bh nivou, negdje u pozadini se čuje pitanje šta su radili zaposleni u samom vrhu ove institucije sve te godine.

Jedan od predstavnika Srpske u Upravi je republički ministar finansija Zoran Tegeltija, koji je u fotelju člana Upravnog odbora sjeo onog momenta kada je postao ministar, prije skoro četiri godine. Na sve ovo Tegeltija tvrdi da upravni odbor ima specifične nadležnosti koje ne uključuju ovakve provjere.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Ja bih vas zamolio, trideset hiljada domaćinstava čeka pomoć, a mi pričamo o tome ko je pljačkao državu. Sjetite se ko je te ljude zaposlio i u kom trenutku. Upravni odbor nema nikakve nadležnosti u vezi sa vođenjem i upravljanjem Uprave za indirektno oporezivanje, ne slažem se sa mnogim kadrovskim rješenjima koji su postavljeni. Upravni odbor bavi se samo zakonodavnim dijelom uređenja odnosa“, izjavio je ministar finansija Republike Srpske, Zoran Tegeltija.

A upravo Zoran Tegeltija je na funkciju ministra finansija, a samim tim i na mjesto člana Upravnog odbora došao 2010. godine, a Kemal Čaušević je smijenjen tek godinu dana kasnije, odnosno 2011. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Interesantno je to da je Šefika Hafizović, ekspert iz Federacije Bosne i Hercegovine, u fotelji člana još od samog osnivanja Uprave za indirektno oporezivanje pa do danas. Nije teško zaključiti da su već pomenuti dijelili mandate sa Kemalom Čauševićem.

O imenima iz političkog miljea koji bi mogli da budu umiješani u ovu akciju ne želi da spekuliše ni premijerka Srpske.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na tvrdnje predsjednika Sindikata radnika Uprave za indirektno oporezivanje, Mehmedalije Osmića da postoje direktni učesnici u kriminalu iz vladajuće koalicije na bh niovu, Željka Cvijanović poziva sve koji imaju saznanja o kriminalnim radnjama, da ih i objave.

„Objašnjavati kako su sve strukture radile to i to, pa morate da date ponekad ime i prezime ili određen konkretan detalj koji ćete navesti. Šta mogla bih i ja da kažem sada da su sve političke strukture krive zato što je došlo do klizišta ili slično. Nemojte da baratamo na taj način, čovjek ako ima određene pokazatelje treba to da podijeli sa nadležnim organima“, poručila je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Akcija Državne agenije za istrage i zaštitu pod nazivom “Pandora” traje od prekjuče, a uhapšeno je već 40 osoba zbog sumnje da su organizovano prali novac i time oštetili budžet Srpske za više od dvije milijarde maraka.

Ovo je za sada najveća akcija SIPE, a po svemu sudeći, klupko je tek počelo da se odmotava, i to ono političko.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)