Portal 072info

SIPA otvara istragu: Na cisterni goriva, BiH gubi 30.000 KM

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tek što je Ministarstvo unutarnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska završilo akciju „Kolt“ u kojoj je utvrđeno da se bazna ulja miješaju sa gorivom, te privedeno 12 osoba, i iz Ministarstva sigurnosti BiH najavljuju da će se i oni umiješati u ovaj problem.

 

Trideset posto goriva porijeklom iz Mađarske, koje svakodnevno toče građani BiH nije dizel, kako piše na pumpama, već bazno ulje, što je utvrdio entitetski MUP.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ono oštećuje automobile, ali vlasnicima pumpi koje ga naručuju iz Mađarske donosi čisti profit, jer se na uvoz baznog ulja ne plaćaju akcize i porez.

Naime, na bosanskohercegovačkom tržištu sa punom cijenom svakodnevno se prodaju hiljada litara goriva. Trećina goriva koje stiže iz Mađarske preko Srbije, je u biti bazno ulje. Građani BiH ga plaćaju punom cijenom, a na jednoj cisterni, zarada je 30 hiljada maraka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH najavljuje kako će se sva odjeljenja Ministarstva sigurnosti BiH uključiti u rješenje ovog problema.

„Ovo je klasičan primjer organizovanog kriminala u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi na štetu građana BiH. Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) otvorit će istragu na državnom nivou, kako bismo spriječili ovu vrstu šverca visokoakciznim robama. Šteta koja nastaje mjeri se stotinama milijuna maraka godišnje. Da ne spominjem štetu koja nastaje na automobilima“, istakao je Mektić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)