Screenshot 5 64
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 31, 2021 @ 16:00
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Islamska policija u Nigeriji uhapsila je muškarca koji je želio sebe prodati na aukciji kako bi se izvukao iz siromaštva, objavile su lokalne vlasti. 

NER FIT

Aliyu Idris, 26-godišnji krojač, uhapšen je pošto su društvenim mrežama kolale njegove fotografije s natpisom oko vrata da je voljan prodati se na aukciji s početnom cijenom od 20 miliona naira (oko 42.000 eura).

Kano, na sjeveru Nigerije, jedna je od desetak država s muslimanskom većinom u kojima se primjenjuje šerijatski zakon uz državne zakone naslijeđene iz britanske kolonijalne vladavine.

“Uhapsili smo ga jer je sebe ponudio na prodaju, što je protuzakonito prema islamskom zakonu”, objasnio je Lawal Ibrahim Fagge, glasnogovornik islamske policije.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Glasnogovornik je odbacio opravdanja o siromaštvu i neznanju mladog krojača, prenosi index.hr.

Šetao se s natpisom oko vrata

Mladić se šetao prošle sedmice s natpisom oko vrata te su ga u gradu snimili prolaznici i fotografije postavili na društvenim mrežama. Objasnio je novinarima da je odlučio prodati sebe da se izvuče iz “nepodnošljivog siromaštva”, a polovinu novca dao bi roditeljima.

Obećao je biti “vjeran sluga” onome ko bi ga kupio. Vjerska policija nije pokrenula nikakav sudski postupak protiv njega.

Nigerija je prvi svjetski proizvođač nafte u Africi, no teško je pogođena pandemijom koronavirusa i mjerama zatvaranja koje su naštetile svjetskoj cijeni sirove nafte.

LIDER