AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Nakon četiri sata haosa na autoputu kod Kaknja, gdje je klizište uzrokovalo izlijevanje vode na regionalnu cestu i Koridor 5C, stanje se normalizira. Kako javlja reporter Avaz.ba s lica radnici Civilne zaštite, Autocesta FBiH, rudnika Kakanj uspjeli su staviti ogroman dotok vode pod kontrolu te je kanalisati kroz tunele koji prolaze ispod cesta.

To nam je potvrdio i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak za Avaz.ba. On je rekao da bi uskoro opet mogao biti pušten saobraćaj na regionalnoj cesti i Koridoru 5C.

– Uspjeli smo osloboditi pristup kompletnoj vodi iz rijeke Ribnice i usmjeriti ka jednom odvodnom kanalu. Kompletna količina vode koja dolazi tunelom, a to je ogromna količina, ulazi u taj odvodni kanal – rekao je Solak.

fahrudin-solak-01-is

Solak: Kompletna voda iz Ribnice usmjerena u odvodni kanal

Kako je istaknuo, okolnim naseljima i mještanima ne prijeti nikakva opasnost, ali kaže i da je nastala i velika šteta na autoputu.

– Mislim da će se veoma brzo uspostaviti i odvijanje saobraćaja na autoputu – kazao je Solak.

Do prelijevanja vode na saobraćajnicu u mjestu Tičići došlo je uslijed obimnih padavina koje su protekle noći natopile klizište rudničke jalovine na površinskom kopu Vrtlište kakanjskog rudnika i povećale nivo akumulacije vještačkog jezera na Ribnici.

Usljed toga je voda prodrla u tunel koji je u izgradnji za protok Ribnice i na izlazu iz tunela se prelila preko regionalne saobraćajnice i autoputa Sarajevo – Zenica.

Avaz.ba