Portal 072info

Situacija pod kontrolom: Radi se na uspostavi saobraćaja na A-1

Nakon haosa na autoputu kod Kaknja, gdje je klizište uzrokovalo izlijevanje vode na regionalnu cestu i Koridor 5C, stanje se normalizira.

Kako je za Radiosarajevo.ba rekao Nurudin Hrusto šef Službe civilne zaštite općine Kakanj, radnici Civilne zaštite, Autocesta FBiH, rudnika Kakanj uspjeli su staviti ogroman dotok vode pod kontrolu te je kanalisati kroz tunele koji prolaze ispod cesta.

U ovim trenucima radimo na čišćenju otpada i zemlje koja se nalazi na autoputu i kada to bude završeno, uspostavit ćemo saobraćaj na ovoj dionici A-1. Očekujemo da se saobraćaj normalizuje u narednim satima.” kazao je Nurudin Hrusto za Radiosarajevo.ba.

Podsjećamo, do prekida saobraćaja došlo je usljed prelijevanja vode iz velike akumulacije koja je proteklih dana nastala na području eksploatacione zone Površinskog kopa “Vrtlište” Rudnika mrkog uglja Kakanj, i velikog pomjeranja jalovine prema koritu rijeke Ribnice.

Pokretanje jalovine spojilo je obale ove rijeke i napravilo veliku akumulaciju, koja je tokom protekle noći zbog obilnijih padavina povećala nivo vode i došlo je do prelijevanja vode preko zatrpanog korita rijeke Ribnice.

Tokom noći i danas prijepodne stručne tehničke ekipe su pokušale da smanje nivo vode novonastale akumulacije preko tehničkog tunela, koji je u izgradnji, ali nisu uspjeli da preusmjere ogromnu količinu vode.

Velika količina vodene mase je, kao vodena bujica, krenula prema prirodnom ušću u rijeku Bosnu i ponijela veću količinu zemlje i kamenja. Zbog ogromne količine mase kamena i zemlje došlo do zatvaranja urađenih vodenih propusta ispod regionalne ceste Lašva – Kakanj, a zatim i autoputa A-1.

Radiosarajevo.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box