Screenshot 2 63
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 15, 2021 @ 22:45
KATEGORIJA: Muzika/TV / Zabava

Jedan od članova nekadašnje tinejdžerske grupe Seven up Fuad Backović Deen na Instagramu je podijelio pjesmu “Znam da znaš” te se prisjetio svojih početaka u ovom sarajevskom bendu.

Grupa već odavno ne djeluje, a jedan od najpoznatijih članova je Deen, koji se kasnije proslavio u samostalnoj karijeri. Seven up bio je veoma popularan među tinejdžerima koji se vjerovatno i danas sjećaju njihovih pjesama.

Grupa je osnovana 1993. godine, u jeku opsade grada Sarajeva, a vrlo brzo postala je popularna u Bosni i Hercegovini. Osnovana je na osnovu ideje tadašnjih tinejdžera Gordana Radića Gogija, Elvira Hadžijamakovića Lile, Zoltana Milića Zolija, Eldina Nizama Dine i Eldina Oprašića.

Prvi put nastupaju na festivalu “Vaš šlager sezone 93”, na kojem su kompozicijom “Princeza Neona” u konkurenciji tadašnje sarajevske pop scene osvojili 4. mjesto.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Dovođenjem ženskog vokala u grupu pripremaju pjesme za svoj prvi album “Noćne ptice” iz 1995. godine, koji biva proglašen albumom godine.

Članovi benda Seven up
Članovi benda Seven up

Krajem 1996. grupa ponovo doživljava promjene, a napušta je Nermin Karšić te dolazi 15-godišnji Fuad Backović kao vokal umjesto dotadašnje pjevačice Aide Lindov.

Godina 1997. je bila godina početka pune afirmacije grupe, koju su iskoristili za pripremu novih pjesama i za brojne nastupe, a ta koncertna aktivnost im je i bez novog projekta donijela titulu “Grupa godine 97”. Sljedeće godine bend objavljuje album “Otvori oči”, koji je iste godine postigao tiraž od više desetina hiljada prodatih nosača zvuka. Postizali su dobre rezultate na festivalima, redali hitove i bili omiljeni pop bend među mlađom populacijom.

Godine 2003. grupu napuštaju Deen i Lilo kako bi gradili samostalne karijere. Deen se odlučio za pjevačku solo karijeru, a Lilo se posvetio televizijskoj karijeri.

Nakon odlaska dva člana grupe Seven up nastavlja djelovanje te snima četvrti album na kojem su bili Gogi, Nedim i Dadi. Nakon tog albuma grupa je rasformirana. Međutim, mnogi se i danas prisjete hitova kao što su “Daj spusti se”, “Igra i varanje”, “Znam da znaš” i mnogih drugih.

Mnogi od fanova nekadašnje grupe često se pitaju gdje su danas članovi ovog benda. Lilo je danas zaposlen na FTV te radi kao novinar i urednik, Gogi je nastavnik tjelesnog odgoja, Dadi radi kao savjetnik u osiguravajućoj kući, Nedim ima privatnu firmu, a Deen živi i radi u Los Angelesu.

LIDER