Sjedenje na podu je dobro za zdravlje

20210919170551 681758
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Svi stručnjaci će reći da nije dobro da previše sjedite u toku dana. Pretjerano sjedenje može da prouzrokuje loše raspoloženje, ukočenost mišića i pogrbljenost, a može i da utiče na dužinu životnog vijeka, i zato treba uzeti u obzir i sjedenje na podu.

Istraživački novinar, Dan Butner, bavio se najdugovječnijim ljudima na svijetu. Tako je intervjuisao i najstariju ženu na svijetu koja je živjela na japanskom ostrvu Okinava.

ČITAJ JOŠ:  Umjetno zaslađeni sokovi mogu utostručiti šanse za moždani udar

“Lično sam se uvjerio da je sjedela na podu. Dva dana sam proveo sa tom 103-godišnjakinjom i ustajala je i sjedala na pod između 30 i 40 puta, to je između 30 i 40 čučnjeva dnevno”, zaključio je novinar, prenosi tuzlanski.ba.

Zašto je sjedenje na podu bolje?

Razlog je jednostavan. Kada sjedite na podu tjerate tijelo da radi više.

Na taj način poboljšavate fleksibilnost mišića, a kako sjedenje na podu nije najudobnije, češće ćete ustajati.

Ako sjedite na podu prilikom ustajanja ćete jače angažovati srednji dio trupa (karlični dio), a i poboljšaćete ravnotežu.

ČITAJ JOŠ:  Izbrišite ako je imate: Aplikacija koja krade bankovne podatke

Osim toga, ako se sa lakoćom podižete i spuštate nazad na pod, bez pretjeranog oslanjanja na ruke, to znači da vam je tijelo u prilično dobrom stanju, piše Eat This.

Ipak, važno je zapamtiti, da ne sjedite na podu pogrbljeni.

GODISNJICA
MARKETING