Portal 072info

Sjednica Vijeća ministara BiH Obiman dnevni red danas pred državnim ministrima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na sjednici Vijeća ministara BiH, zakazanoj za danas, naći će se informacija o donesenim odlukama sa plenarnog sastanka Komiteta eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u vezi sa BiH.

Na dnevnom redu sjednice je Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH, te Nacrt sporazuma o grantu između BiH i Evropske investicione banke, Zajednički evropski fond za zapadni Balkan “Mediteranski koridor CVC: BiH – putna interkonekcija sa Hrvatskom, poddionica jedan Tarčin – Ivan”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nacrt sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Velike Britanije o međunarodnom putnom prijevozu, kao i nacrt osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara i Vlade Turske uvrštene su u dnevni red sjednice.

Na sjednici bi trebalo da se nađu i prijedlog za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstva poljoprivrede Jordana o saradnji u oblasti poljoprivrede, kao i prijedlog za potpisivanje projektnog dokumenta o regionalnom programu tehničke saradnje “Podrška unapređenju nacionalnog sistema nadzora nad biljnim nametnicima i sistema fitosanitarnog certificiranja”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na dnevnom redu su i nacrt odluke o ratifikaciji Dodatnog protokola 6 o trgovini uslugama uz Sporazum o izmjeni i pristupanju Srednjoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006), nacrt odluke o ratifikaciji Izmijenjene konvencije Evropske organizacije za satelitske komunikacije (EUTELSAT) i nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Rumunije o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka.

Pred ministrima će se naći i prijedlog odluke o odobravanju sredstava za uplatu doprinosa u Jedanaestom popunjavanju fondova (2019.-2021.) Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) i prijedlog odluke o visini jednokratne novčane naknade za rad u Nadzornom odboru, Projektnom timu i projektnim podtimovima za realizaciju projekta “Implementacija i održavanje softvera za obračun i isplatu plata i naknada i upravljanje ljudskim resursima za potrebe Oružanih snaga BiH – nadogradnja ISFU sistema”.  Volume 0%

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Olakšavanje transporta

Na sjednici bi trebalo da budu razmatrane i informacije o preuzimanju konačnih presuda od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) radi upisa u krivičnu evidenciju u BiH, o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2019. godine, te informacija Ministarstva komunikacija i transporta u vezi sa pandemijom koronaviursa.

Informacija o realizaciji mjera zajedničkog prijedloga koji su pripremili Zajednički sekretarijat Transportne zajednice i Sekretarijata CEFTA s ciljem olakšavanja transporta i trgovine osnovne robe sa zapadnim Balkanom, te informacija Ministarstva bezbjednosti o aktivnostima na izradi Nacrta ugovora o izmjenama i dopunama Ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima nalaze se na dnevnom redu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministarstvo sigurnosti BiH pripremilo je za sjednicu i informaciju o aktivnostima Radne grupe za izradu Nacrta zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Uvrštena i ažurirana analiza Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina

U dnevni red uvrštena je i ažurirana analiza realizacije Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina i analiza održivosti javnog duga BiH za period 2019.-2023. godina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministri bi trebalo da razmatraju i prijedlog zaključka o upućivanju oficira za vezu BiH pri SECI/SELEC centru u Bukureštu i prijedlog mišljenja o Prijedlogu zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH prethodno biranih od predsjednika Evropskog suda za ljudska prava.   

Među prijedlozima su i prijedlog amandmana jedan na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, prijedlog mišljenja o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima i prijedlog mišljenja o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o putnim dokumentima BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministri bi trebalo da daju i prijedlog odgovora na pitanja poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.  Sjednica će biti održana u zgradi državnih institucija BiH sa početkom u 11 sati.  

Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Između generalizacije i realnog stanja: Zašto BiH ne otvori granice za pojedine države EU

072info

Predsjedništvo BiH usvojilo budžet

072info

Državni službenici u BiH žele plate kao na nivou entiteta: Radnici sa srednjom školom plaćeni 750 KM

072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME