Sjeverna Koreja predstavila domaći “smartfon”

nordkoreas-smartphone-arirang--620x500Sjeverna Koreja, jedna od najzatvorenijih zemalja svijeta, predstavila je uređaj za koji tvrdi da je multifunkcionalni telefon domaće proizvodnje.

Za uređaj Arirang, nazvan po popularnoj korejskoj pjesmi, doznalo se tokom posjete fabrici čelnika te komunističke zemlje Kim Jong-Una objavila je državna novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA. Ta agencija dodaje da je “vođa informisan o karakteristikama, kvalitetu i pakovanju mobilnog telefona Arirang”, prenosi portal Seebiz.

Analitičari, međutim, misle da se taj “pametni telefon”, koji koristi operativni sistem Android, najvjerovatnije proizvodi u susjednoj Kini, saveznici Sjeverne Koreje. Na fotografijama koje je objavila agencija vide se radnici koji pregledaju i pakuju telefone, ali se ne vide proizvodne trake. Neki analitičari ističu da će vlasti tim telefonom moći bolje da prate razgovore građana.

Uprskos tome što je ta zemlja veoma zatvorena, informacione tehnologije im nisu potpuna nepoznanica. Privredni razvoj u Sjevernoj Koreji je moguć samo ako ne ugrožava komunistički režim, gdje se vlast već tri generacije prenosi s oca na sina – od osnivača dinastije Kim il-Sunga do danas na njegovog unuka Kim Jong-Una.

Internet, koji je dostupan u veoma maloj mjeri, odsječen je od svijeta i objavljuje samo informacije koje odobri vlast, dok je “pravi” internet namijenjen samo eliti od najviše hiljadu ljudi. Ipak, 95 odsto stanovništva nema ni mobilni telefon, niti iternet.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE