Sjevernokorejski hakeri prošle godine ukrali kriptovalutu u vrijednosti od 400 miliona dolara

Screenshot 7 15
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Hakeri iz Sjeverne Koreje su u najmanje sedam hakerskih napada prošle godine ukrali kriptovalutu vrijednu gotovo 400 dolara.

Kompanija Chainalysis je saopćila da je 2021. bila jedna od najuspješnijih godina za cyberkriminalce u Sjevernoj Koreji, a njihova zemlja je uvijek rutinski demantovala umiješanost u napade.

“Od 2020. do 2021. godine broj hakerskih napada povezanih sa Sjevernom Korejom je povećan sa četiri na sedam, a ukradena vrijednost je porasla za 40 posto”, navodi se u izvještaju.

Hakeri su napadali uglavnom investicijske firme i centralizirane mjenjačnice, a koristili su različite tehnike. Na meti su bili i “vrući” novčanici kriptovaluta koji su povezani s internetom i mrežom kriptovaluta tako da su ranjivi na hakerske napade. Koriste se za slanje i primanje kriptovalute, kao i za provjeru tokena.

Mnogi eksperti savjetuju prebacivanje velike količine kriptovalute koja nije potrebna svakodnevno na “hladne” novčanike, jer oni nisu povezani sa “širim” internetom.

Chainalysis vjeruje da je većinu napada izvršila hakerska grupa Lazarus, koja je pod sankcijama SAD-a. Vjeruje se da grupu kontroliše sjevernokorejska obavještajna služba.

Grupa Lazarus je ranije optužena za umiještanost u WannaCry ransomware napade, hakovanje međunarodnih banaka i korisničkih rračuna, kao i napade na Sony Pictures iz 2014. godine.